Το τραγούδι του πόνου (1953) (Α/Μ)


Αισθηματικό δράμα της Νίκολς Φιλμ σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα, με τους  Ίντα Χριστινάκη, Ηλία Σταματίου, Μιχάλη Νικολόπουλο, Μαλβίνα Κάλβου, Σταύρο Ξενίδη, Τζούλια Μπούκα, Βέρα Βασδέκη.

Ο Αλέκος και η Λία γνωρίζονται σε κάποιον περίπατο στο πάρκο και ερωτεύονται. Τα πάντα θα μπορούσαν να πάνε καλά μεταξύ τους, μόνο που για χάρη της άρρωστης (και κακότροπης λόγω της ασθενείας της) αδελφής της Λίας, όχι μόνο υποκρίνονται απλά τους φίλους μα φτάνουν στο σημείο ο Αλέκος να ζητήσει το χέρι της Εύας. 

Ελάχιστα παιγμένο από την τηλεόραση και σχετικά άγνωστο μελόδραμα των χρόνων του '50, το "Τραγούδι του Πόνου" είναι μια ταινία που σηματοδοτεί πολλές πρωτιές. Πρώτη ταινία για την εταιρεία παραγωγής Νίκολς Φιλμ του Μιχάλη Νικολόπουλου που πρωταγωνιστεί κιόλας, πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Ντίμη Δαδήρα και πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Σταύρου Ξενίδη. Το σενάριο υπογράφει ο Μάνθος Κέτσης που διασκευάζει το θεατρικό του χωρίς όμως να βγάζει την ταινία ποτέ έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού πέραν της εισαγωγικής σεκάνς στο πάρκο, με το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει πνιγηρό. Είναι ομολογουμένως ενδιαφέρουσα η ιστορία με τις ανατροπές της, μα οι υπερβολές της στερούν τον ρεαλισμό που θα χρειαζόταν για να συγκινήσει ουσιαστικά, κάτι που όπως διαβάζω δεν κατάφερε ούτε στην εποχή της, καθώς έκοψε ελάχιστα εισιτήρια. Αναμφισβήτητο το ιστορικό ενδιαφέρον της ταινίας, ενώ στους τίτλους διαβάζουμε πως τα σκηνικά σχεδίασε  ο Γιάννης Τσαρούχης.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)