La chienne (1931) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Η σκύλα

Δραματική ταινία των Les Établissements Braunberger-Richebé σε σκηνοθεσία Ζαν Ρενουάρ, με τους Μισέλ Σιμόν, Ζανί Μαρέζ, Ζωρζ Φλαμάν.

Ο Μωρίς Λεγκράν είναι ένας μεσήλικας άντρας με την ζωή του απόλυτα ισορροπημένη μέσα στην ανία της. Τραπεζοϋπάλληλος και παντρεμένος από συμφέρον με μια ευκατάστατη χήρα, ο Μωρίς δεν περιμένει εκπλήξεις στη ζωή του. Μοναδική του πολυτέλεια στην καθημερινότητά του οι πίνακες που ζωγραφίζει και μάλιστα με ταλέντο. Όλα όμως αλλάζουν όταν γνωρίζει τη Λουλού, μια πανέμορφη πεταχτούλα κοπέλα που του πουλάει έρωτα, χωρίς να του αποκαλύψει το επάγγελμά της. Η Λουλού είναι πόρνη και ο υποτιθέμενος αδελφός της τον οποίο φοβάται είναι στην πραγματικότητα ο προαγωγός και εραστής της. Ο Μωρίς δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται τίποτα. Η ομορφιά και η περιποίηση της Λουλού τον κάνουν να ξεχνά πώς τον μεταχειρίζεται η γυναίκα του και έτσι αφήνεται σε αυτόν τον έρωτα πιστεύοντας πως έφτασε επιτέλους η στιγμή στη ζωή του για να διεκδικήσει την ευτυχία.

Εξαιρετική ταινία που δεν προδίδεται στιγμή από την ηλικία της κι ας ανήκει στις απαρχές του σινεμά. Πρόκειται για τη δεύτερη ομιλούσα ταινία του σκηνοθέτη (που είναι γιος του ζωγράφου Ρενουάρ) για την οποία μάλιστα ήρθε σε προστριβές με την παραγωγή που την ήθελε λιγότερο "ακατάλληλη". Η μέση λύση που επελέγη ενδεχομένως να ήταν και η αρίστη, αφού η ταινία τηρεί απόλυτα τις αισθητικές και ηθικές ισορροπίες που απαιτούνται για την κορύφωση του δράματος. Η ανία, η απόγνωση, ο έρωτας, η ελπίδα, η προδοσία, η οργή και η τιμωρία είναι οι σταθμοί που ο απελπισμένος άντρας ακολουθεί στη διαδρομή του προς την καταστροφή, μέσα σε ντεκόρ (φυσικά και τεχνητά) που μοιάζουν με τοπία πνιγηρά και επικίνδυνα. Άρτια φροντισμένες οι ερμηνείες, παρά τις συμβάσεις της εποχής και την απειρία του ομιλούντος κινηματογράφου, με τα πρόσωπα των ηθοποιών στα κοντινά να αποκτούν γκροτέσκο ύφος και απελπισμένη έκφραση τραγικότητας. Ταινία που την απολαμβάνεις μονορούφι είναι η "Σκύλα" καθώς και η επιτομή των απέλπιδων ερώτων και της μοναξιάς του είναι μας. 

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από την παραγωγή του φιλμ, που λέει πως ο Μισέλ Σιμόν που υποδύεται τον Μωρίς είχε στα αλήθεια ερωτευθεί τρελά τη "Λουλού" Ζανί Μαρέζ, η οποία με τη σειρά της ήταν ζευγάρι με τον Ζωρζ Φλαμάν που κρατούσε τον ρόλο του προαγωγού. Λέγεται δε πως ο ίδιος ο Ρενουάρ είχε πιέσει τους δύο ηθοποιούς να έρθουν κοντά συναισθηματικά για να βγουν πιο φυσικοί οι ρόλοι τους. Η τραγωδία είναι πως από οδηγική απειρία του Φλαμάν, η Μαρέζ βρίσκει τραγικό θάνατο σε τροχαίο, με τον Μισέλ Σιμόν στην κηδεία της να καταρρέει και να απειλεί να σκοτώσει τον σκηνοθέτη με περίστροφο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)