Golgotha (1935) (A/M)



Ελληνικός τίτλος: Ο Γολγοθάς

Βιβλικό δράμα σε σκηνοθεσία Ζυλιέν Ντυβιβιέ, με τους Ρομπέρ Λε Βιγκάν, Ζαν Γκαμπέν, Χάρυ Μπάουρ, Σαρλ Γκρανβάλ, Λουκά Γκριντού, Αντρέ Μπακέ.

Η πρώτη ομιλούσα ταινία για τα Θεία Πάθη ομιλούσε άπταιστα Γαλλικά. Ο ταλαντούχος και πολυπράγμων σκηνοθέτης Ζυλιέν Ντυβιβιέ εν έτει 1934, όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα, τολμά το αδιανόητο για ταινία στην ανατολική όχθη του Ατλαντικού: στήνει ένα μεγαλειώδες (για την εποχή του) υπερθέαμα, με εντυπωσιακά σκηνικά αλλά και γυρίσματα σε φυσικούς χώρους στην Αλγερία. Την ίδια στιγμή, δεν αποποιείται ποσώς του προσωπικού του, ανθρωποκεντρικού στυλ και ζουμάρει σε πρόσωπα, χειρονομίες και εκφράσεις ώστε να αποτυπώσει στην οθόνη συναισθήματα και ανθρώπινη ψυχή. Εκεί που πρωτοπορεί είναι στην κινηματογράφηση του Ρομπέρ Λε Βιγκάν που υποδύεται τον Ιησού, τον οποίο φιλμάρει από μακριά ή από πίσω (κάτι που ακολούθησαν μετέπειτα και άλλοι σκηνοθέτες του Χόλυγουντ), όχι τόσο από δέος έναντι της φιγούρας του Θεανθρώπου, μα για να κορυφώσει τα κοντινά παράλληλα με την κορύφωση του δράματος και των παθών. Παλικαράκι όμορφο στα 30 του χρόνια ο Ζαν Γκαμπέν δίνει μια μεστή και συγκροτημένη ερμηνεία στον ρόλο του Πιλάτου, με το ειδικό βάρος της ήδη μεγάλης καριέρας του να γεμίζει την οθόνη. Η σκηνή της Σταύρωσης είναι εξαιρετική: υποβλητική, σχεδόν τρομακτική και τηρουμένων των αναλογιών συναρπαστική ως προς τα οπτικά εφέ και τη φωτογραφία της. Αν κάπου το χάνει, είναι στην αλόγιστη χρήση της μουσικής, με τον Ζακ Ιμπέρ να συνθέτει ένα σχεδόν συμφωνικό έργο που όμως πνίγει τα πάντα στο πέρασμά του, καθώς δεν σταματά ποτέ καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια της ταινίας. Αρχές του ομιλούντος ήταν τότε, τέτοια λάθη συγχωρούνται. Η μουσική, όμως, αυτή καθ' εαυτή είναι εξαιρετική. Για την ιστορία, να αναφέρω πως μολονότι η ταινία προβλήθηκε στις ΗΠΑ το 1937 (με τον τίτλο "Behold the Man"), στη Μεγάλη Βρετανία απαγορεύθηκε από τη λογοκρισία!

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)