The damned don't cry (1950) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Οι καταραμένες δεν κλαίνε

Δραματική ταινία της Warner σε σκηνοθεσία Βίνσεντ Σέρμαν, με τους Τζόαν Κρώφορντ, Ντέηβιντ Μπράιαν, Στηβ Κόχραν, Κεντ Σμιθ, Ρίτσαρντ Έγκαν.

Μετά από τον θάνατο του γιου της σε ατύχημα, η Έθελ Γουάιτχεντ αποφασίζει να αφήσει πίσω της δια παντός τη μιζέρια του έγγαμου βίου και της μικρής της πόλης, δίπλα στις πετρελαιοπηγές. Έτσι, εγκαταλείπει τον εργάτη άντρα της (τον οποίο θεωρεί και υπεύθυνο για τον θάνατο του μικρού τους παιδιού) και αναζητά την τύχη της στην Νέα Υόρκη, όπου άντρα τον άντρα βελτιώνει διαρκώς την επαγγελματική της θέση, έως ότου βρίσκεται ερωμένη ενός ισχυρού γκάνγκστερ, με επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Αμερική. Με νέο όνομα και πλαστή ταυτότητα, η Έθελ συστήνεται στην υψηλή κοινωνία ως Λόρνα Χάνσεν Φορμπς (και καλά) της οικογενείας πετρελαιοπαραγωγών, και αλωνίζει τις κρουαζιέρες και τις δεξιώσεις, έως ότου ερωτεύεται τον μαφιόζο που ο εραστής της έστειλε να παρακολουθεί.

Γκανγκστερικό love story και ταυτόχρονα μια ιστορία γυναικείας απελευθέρωσης, οι "Καταραμένες" εκπροσωπούν επάξια το Χόλυγουντ των '50s ενώ κάνουν και μια στοιχειώδη φεμινιστική επανάσταση. Η Τζόαν Κρώφορντ εκφράζει όλο το stardom της ταινίας, καθώς αυτή είναι η μία και μοναδική πρωταγωνίστρια, και μάλιστα χωρίς αντρικό Α' ρόλο. Οι άντρες δίπλα της εναλλάσσονται καθώς η Έθελ ανεβαίνει τα σκαλοπάτια μιας καλύτερης ζωής, χωρίς ποτέ να υπολογίζει το τίμημα. Ψυχρή, υπολογιστική, γοητευτική και σκληρή, η ηρωίδα της ταινίας γίνεται ένα και το αυτό με το αμερικανικό όνειρο χωρίς μάλιστα να αποζητά την ηθική λύτρωση, προτού είναι πλέον πολύ αργά για όλους. Καθαρή ασπρόμαυρη φωτογραφία με κοντράστ στις σκιές των προσώπων, κατά τα πρότυπα της εποχής, άνθρωποι χωρίς ηθικό έρμα, υπόγεια σεξουαλικότητα και μια ιστορία που αναζητά απεγνωσμένα το αίσιο τέλος. Μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στα χρόνια της, η ταινία δεν υπήρξε ποτέ αγαπημένη των κριτικών.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)