Roman Holiday (1953) (A/M)



Ελληνικός τίτλος: Διακοπές στη Ρώμη

Αισθηματική κομεντί της Paramount σε σκηνοθεσία Γουίλλιαμ Γουάιλερ, με τους Γκρέγκορυ Πεκ, Ώντρεϋ Χέπμπορν, Έντι Άλμπερτ, Μάργκαρετ Ρώλινγκς, Τούλιο Καμινάτι.

Η Πριγκίπισσα Άννα που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, κουρασμένη από το αυστηρό πρόγραμμα της περιοδείας της καθώς είναι, αποφασίζει να προσφέρει λίγο χρόνο στον εαυτό της. Έτσι το σκάει, παρά το ισχυρό υπνωτικό που της έχουν δώσει ώστε να κοιμηθεί καλά και να μαζέψει δυνάμεις, όμως μετά από λίγο την παίρνει ο ύπνος σε ένα παγκάκι. Εκεί είναι που τη βρίσκει ο αμερικανός ανταποκριτής στην ιταλική πρωτεύουσα, ο Τζο Μπράντλεϋ, ο οποίος της προσφέρει το δωμάτιο που νοικιάζει ώστε να αναπαυθεί. Ο ίδιος μπορεί να μην ξέρει ότι μπροστά του έχει την πιο ακριβοθώρητη προσωπικότητα των ημερών, το παλάτι όμως και η εφημερίδα του έχουν ξεκινήσει σωστό ανθρωποκυνηγητό για να την εντοπίσουν.

Ίσως να έχουμε να κάνουμε με την επιτομή του όρου "romcom" (ρομαντικής κωμωδίας) αλλά και με την ταινία που όρισε τον μύθο των ηρωίδων που γνώριζαν τον έρωτα αποκρύπτοντας την πραγματική τους ταυτότητα. Έχει σενάριο βλέπετε η ταινία -και τι σενάριο! Ο Τζων Ντάιτον και ο Ντάλτον Τράμπο (στα κρυφά όμως αυτός αφού ήταν στη μαύρη λίστα του Μακαρθισμού, οπότε στους τίτλους εμφανίζεται ο Ίαν ΜακΛέλαν Χάντερ) γράφουν μια ιστορία με τσαγανό, που όσο κι αν φαντάζει ανέμελη και εύκολη, πλάθει από κάτω χαρακτήρες και συνειδήσεις, την ίδια στιγμή που γεννά ένα σύμπαν από αξιομνημόνευτους βοηθητικούς ρόλους, που ο καθένας έχει τη στιγμή της δόξας που του αναλογεί. Ο Γουίλλιαμ Γουάιλερ, έχοντας στα χέρια του τόσο αυτό το διαμάντι όσο και ένα ευτυχές πρωταγωνιστικό δίδυμο, απεικονίζει στην οθόνη αληθινούς ανθρώπους και όχι προσχηματικές φιγούρες, εμφυσώντας βάθος ψυχής στου ηθοποιούς του και αποσπώντας εξαιρετικές ερμηνείες, με αποκορύφωμα το βαθιά συγκινητικό μα και αβάσταχτα ρεαλιστικό φινάλε. Γυρισμένη σε φυσικούς χώρους στη Ρώμη και στα στούντιο της  Cinecittà, η ταινία υπήρξε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, ενώ προτάθηκε για 10 Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε 3: Α' Γυναικείου, Σεναρίου και Κοστουμιών (ασπρόμαυρης ταινίας). 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)