Δοσατζού: Επιχείρησις γαμπρός (1966) (A/M)


Κωμωδία του Νίκου Αβραμέα, με τους Γεωργία Βασιλειάδου, Ερρίκο Μπριόλα, Τάκη Μηλιάδη, Μιρέλλα Τσάρου, Νικήτα Πλατή, Γιάννη Φέρμη, Ταϋγέτη.

Η Ευανθία, μια καπάτσα γυναίκα, γυρίζει στις γειτονιές πουλώντας με δόσεις ό,τι βάζει ο νους: από εσώρουχα και αρώματα μέχρι νυφικά. Με τον τρόπο της συνεισφέρει στα οικονομικά του σπιτιού, αλλά και στην προίκα της κόρης της που θέλει να καλοπαντρέψει. Μια συζήτηση όμως με έναν γνωστό της για τον γάμο της κόρης μιας εφοπλιστικής οικογένειας με τον αγαπημένο της που γνώρισε σε ένα τουριστικό θέρετρο, δίνει στην Ευανθία μια νέα ιδέα. Αποφασίζει να πάρει μαθήματα γαλλικών και σαβουάρ βιβρ και να πάει με την κόρη της διακοπές σε κοσμικό ξενοδοχείο, υποδυόμενες τις βαθύπλουτες. Μόνο που στο ίδιο ξενοδοχείο δεν είναι οι μόνες που παριστάνουν τις πλούσιες και τις αριστοκράτισσες, αφού η κόρη της η Λέλα ερωτεύεται τον Μπάμπη, δημόσιο υπάλληλο που καμώνεται πως είναι επιχειρηματίας από το Κονγκό.

Ο Νίκος Αβραμέας είχε πάρει παραμάζωμα τη Γεωργία Βασιλειάδου σε μια σειρά από σχεδόν ολόιδιες ταινίες που ξεκινούσαν επ' αφορμή του τίτλου τους για να γίνουν στη συνέχεια κάτι άλλο και εντελώς άσχετο. Θα μου πείτε ποιος έδινε σημασία στην ιστορία και το σενάριο, αφού η κεντρική ιδέα πίσω από όλες αυτές τις ξεπέτες είναι κάνει η Γεωργία Βασιλειάδου τα δικά της και "να γελάει ο κοσμάκης, βρε αδελφέ". Ασκηνοθέτητα τα πάντα, οι χοντράδες ξεφεύγουν εκτός ελέγχου, πλακίτσες επιπέδου σχολικής εκδρομής και ρατσιστικό χιούμορ που σήμερα θα επέφερε έως και μηνύσεις. Ο Ερρίκος Μπριόλας είναι ο μοναδικός που περισώζεται με αξιοπρέπεια.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)