Πάρε κόσμε (1967) (A/M)


Κωμωδία της εταιρείας ΘΒ Ταινίες Γέλιου, σε σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού, με τους Θανάση Βέγγο, Ελένη Ανουσάκη, Λαυρέντη Διανέλλο, Τάκη Μηλιάδη, Νίτσα Τσαγανέα, Άννα Ματζουράνη, Γιάννη Σπαρίδη.

Ο Αγαθοκλής είναι ένας φτωχός μικροπωλητής που μόλις και τα βγάζει πέρα οικονομικά, πουλώντας την πραμάτεια του σε μικρομάγαζα, αλωνίζοντας την Αθήνα κάθε μέρα με τα πόδια. Δεν είναι μόνο που δεν βγάζει πολλά λεφτά, είναι που και όσα βγάζει τα μοιράζει σε άλλους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτή η τάση του να βοηθά τους ασθενέστερους μόνο σε μπελάδες όμως τον βάζει, αφού και ζημιάρης είναι και τον γάμο του θυσίασε εξαιτίας της φιλανθρωπίας του. Προσπαθώντας να τα ξαναβρεί με την γυναίκα του που υπεραγαπά κόντρα στη στριφνή πεθερά του που του κρατά την Ελενίτσα μακριά του, ο Αγαθοκλής δέχεται τον πιο σκληρό συμβιβασμό: από φιλάνθρωπος να γίνει παλιάνθρωπος.

Δροσερή, χαριτωμένη και ανθρώπινη κωμωδία με στοιχεία spaltsick και screwball, όλα σε σωστές αναλογίες και μάλιστα με άρτια παραγωγή. Η συνεργασία Ναπολέοντος Ελευθερίου στο σενάριο με τον Ερρίκο Θαλασσινό στη σκηνοθεσία αποδίδει τα μέγιστα, με τον Θανάση Βέγγο να επωμίζεται επάξια όψι μόνο τον πρώτο ρόλο αλλά και ολόκληρη την ταινία, αφού φέρει και την ευθύνη του παραγωγού. Έχει κάποιες πολύ αστείες σκηνές, αλλά το κυριότερο ένα feelgood αίσθημα ανθρωπιάς και καλοσύνης που ξεχειλίζει από την οθόνη και σου ζεσταίνει την ψυχούλα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ταινία είναι από αυτές που ο Βέγγος ελέγχει απόλυτα το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του και το απελευθερώνει στις κατάλληλες δόσεις ώστε ούτε το σύνολο να καπελώνει ούτε να καταντά κουραστικός. Εξαιρετική κωμίκα η Νίτσα Τσαγανέα στον ρόλο της πεθεράς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)