Διακοπές στην Κύπρο μας (1971)



Εναλλακτικοί τίτλοι: Ο κυρ Γιώργης και οι τρέλλες του - Η ωραία της Λευκωσίας

Αισθηματική κομεντί της Οθέλλος Φιλμς σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου, με τους Νίκο Δαδινόπουλο, Δώρα Σιτζάνη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Γιώργο Κάππη, Γιώργο Βελέντζα, Νίκο Παντελίδη.

Δύο διάσημοι κύπριοι οινοπαραγωγοί μισούνται μέχρι θανάτου εξ αιτίας μιας βεντέτας που έχει ξεκινήσει 300 χρόνια πριν, για λόγους που ουδείς γνωρίζει πλέον. Όμως, όταν ο υιός Χατζηπαύλος και η θυγατέρα Χατζηγιάννη επιστρέφουν στη Λευκωσία από τις σπουδές τους στο εξωτερικό τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται. Για να αποφύγουν τα προξενιά που τους έχουν ετοιμάσει ο γονείς τους, και ο δύο φεύγουν για διακοπές ινκόγκνιτο όπου και ερωτεύονται χωρίς να γνωρίζουν ποιοι είναι στην πραγματικότητα. 

Ελληνοκυπριακή συμπαραγωγή που θα μπορούσε να αποτελεί και παραγγελιά του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, αφού τα γυρίσματα έγιναν σε όλα τα πιθανά αξιοθέατα του νησιού. Άλλωστε το σενάριο του Λάκη Μιχαηλίδη σε αυτό πρωτίστως εξυπηρετεί, αφού και προσχηματικό είναι και ως ιδέα το έχουμε συναντήσει άπειρες φορές. Απλοϊκό σε σύλληψη και εκτέλεση το φιλμ δεν έχει τίποτα ακραίο να του προσάψεις αλλά και τίποτα να του θαυμάσεις. Αυτό που έχει όμως είναι o Νίκος Δαδινόπουλος στα πολύ όμορφά του (γιατί δεν έκανε μεγάλη καριέρα αυτό το παιδί ποτέ δεν θα το μάθουμε) καθώς και κάποια ενδιαφέροντα backstories. Στην ταινία ακούγονται τραγούδια του Μάνου Λοΐζου (σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου) ο οποίος γνωρίστηκε έτσι με τη Δώρα Σιτζάνη με την οποία παντρεύτηκαν κάποια χρόνια αργότερα. Ένα από τα τραγούδια αυτά είναι η "Κουτσή κιθάρα" η οποία ακούγεται σε πρώτη εκτέλεση από τον Νίκο Δαδινόπουλο και τη Δώρα Σιτζάνη, ενώ ο Μιχάλης Βιολάρης ακούγεται να λέει τα "Δέκα παλικάρια" στη λόγοκριμένη (λόγω χούντας) εκδοχή με τη λέξη "λεβεντιά" να αντικαθιστά τη λέξη "λευτεριά¨ στο ρεφραίν. Εισπρακτικά δεν τα είχε πάει άσχημα η ταινία, ενώ κάποια χρόνια αργότερα ξανακυκλοφόρησε με τον τίτλο "Ο κυρ Γιώργης και οι τρέλλες του" ώστε να εκμεταλλευθεί την επιτυχία του τηλεοπτικού "Λούνα Παρκ" όπου συμπρωταγωνιστούσαν Παπαγιαννόπουλος-Δαδινόπουλος.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)