Doubles vies (2018)


Ελληνικός τίτλος: Παιχνίδια ζευγαριών

Δραματική κομεντί των Playtime/Arte σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Ασαγιάς, με τους Γκιγιώμ Κανέ, Ζυλιέτ Μπινός, Βενσάν Μακαίν, Κρίστα Τερέ, Νορά Χαμζαουί.

Ο εκδότης Αλαίν Ντάνιελσον αποφασίζει να μην εκδώσει το νέο βιβλίο του επιτυχημένου συγγραφέα και φίλου του, Λεονάρ Σπιγκέλ, καθώς το βρίσκει να επαναλαμβάνει τις εμμονές και την αυταρέσκεια που τον χαρακτηρίζουν, θεωρώντας μάλιστα προσβλητικό τον τρόπο με τον οποίο περιγράφει τις ερωτικές συνευρέσεις του ήρωά του, οι οποίες έχουν και αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Αυτό που ο Αλαίν δεν γνωρίζει είναι πως οι ερωτικές συνευρέσεις του βιβλίου αφορούν στη γυναίκα του, Σελένα Ντάνιελσον, διάσημη ηθοποιό με την οποία ο Λεονάρ διατηρεί σχέση εδώ και 6 περίπου χρόνια, την οποία φυσικά αποκρύπτει από τη δική του σύζυγό, τη Βαλερί, κοινοβουλευτική βοηθό ενός προβεβλημένου πολιτικού. Στο μεταξύ, τον Αλαίν τον απασχολεί ιδιαίτερα η ψηφιακή μετάβαση της εκδοτικής εταιρείας, κάτι που συζητά εντόνως με τη Λωρ ντ' Ανζερβίλ, υπεύθυνη του τομέα αυτού και ερωμένη του το τελευταίο διάστημα.

Ο Ολιβιέ Ασαγιάς μάς ξεναγεί στον κόσμο των εκδόσεων σε μια ταινία της οποίας η ιστορία προβηματίζεται για το μέλλον των βιβλίων και των συγγραφέων, στο κατώφλι μιας νέας, ψηφιακής εποχής, η οποία όπως πολλοί βαυκαλίζονται θα βάλει τέλος στο χαρτί. Το θέμα είναι πως όλα αυτά φιλτράρονται μέσα από τις διαπροσωπικές και ερωτικές σχέσεις των πέντε βασικών πρωταγωνιστών, με αποτέλεσμα μια ακατάσχετη φλυαρία που στο τέλος δεν οδηγεί πουθενά, τουλάχιστον ως προς τα συμπεράσματα που μπορεί να εκμαιεύσει κανείς από τους ήρωες του φιλμ. Παρ' όλα αυτά, η διαδρομή είναι ευχάριστη, καθώς τους ρόλους αναλαμβάνει ένα εξαίρετο καστ που μπορεί και κινείται με άνεση και ρεαλισμό μέσα από τις δοκιμιακού ύφους συζητήσεις και την αποστασιοποιημένη συμπεριφορά τους. Αν μη τι άλλο, υπάρχει μια καλοδεχούμενη ελαφρότητα στο όλο εγχείρημα που εν τέλει περισώζει τα προσχήματα, ενός ενδιαφέροντος στα σημεία μα κατά τα άλλα άνισου φιλμ, το οποίο οφείλει τα μέγιστα στη δύναμη των ηθοποιών του.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ
Για περισσότερες κομεντί, κλικ  εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)