Yara (2021)


Ελληνικός τίτλος: Γιάρα

Αστυνομική ταινία του Netflix σε σκηνοθεσία Μάρκο Τούλιο Τζορντάνα, με τους Ιζαμπέλα Ραγκονέζε, Αλέσιο Μπόνι, Τόμας Τραμπάκι, Σάντρα Τοφολάτι, Μάριο Πιρέλο, Κιάρα Μπόνο.

Η ξαφνική και αδικαιολόγητη κατά τις ενδείξεις εξαφάνιση της 13χρονης Γιάρα Γκαμπιράσιο, νωρίς το απόγευμα, από μια γειτονιά του Μπέργκαμο, κινητοποιεί την τοπική κοινωνία αλλά πάνω από όλα την εισαγγελέα Λετίσια Ρουτζέρι, η οποία αρνείται να αποδεχθεί τις συμβάσεις και τους χαλαρούς ρυθμούς έρευνας των διωκτικών αρχών. Είτε αφοσιωμένη στη δικαιοσύνη είτε παραδομένη στις εμμονές της, η Ρουτζέρι δεν θα σταματήσει ποτέ, μέχρι να εντοπίσει τι ακριβώς είχε συμβεί και από ποιον.

Η αληθινή ιστορία που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη στην Ιταλία to 2011 και που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για μετέπειτα έρευνες τέτοιου είδους, δημιουργώντας μάλιστα μια πρωτόλεια βάση δεδομένων DNA, μεταφέρεται στην οθόνη σε μια εξίσου αφοσιωμένη με την ηρωίδα της ταινία που δεν ξεμακραίνει στιγμή από το βασικό της θέμα και την έρευνα που θα αποκάλυπτε τι είχε συμβεί στη νεαρή Γιάρα. Χρησιμοποιώντας διακριτικά τη φιγούρα της εξαφανισμένης κοπέλας ως ξεναγό δικό μας αλλά και ως οδηγό της ερευνήτριας, το σενάριο των Γκρατσιάνο Ντιάνα και Τζιάκομο Μαρτέλι εκμεταλλεύεται τη συναισθηματική μας φόρτιση από την παρουσία στην οθόνη της μικρής Γιάρα ώστε να εμπλακούμε περισσότερο ενεργά στην εξέλιξη των ερευνών και να κατανοήσουμε στο βάθος του το κυνήγι της εισαγγελέως για την αλήθεια, το οποίο κράτησε πάρα πολλά χρόνια, με τις δικαστικές διαμάχες να συνεχίζονται και μετά το χρονικό σημείο που η ταινία τελειώνει. Σοβαρή, μετρημένη και -θα το ξαναπώ- επικεντρωμένη στο θέμα της, η "Γιάρα" παρά την περισσότερο από όσο θα έπρεπε τηλεοπτική αισθητική, κρατά επίπεδο και ενδιαφέρον σταθερά αμείωτα, χωρίς να καταφεύγει σε λόγια μεγάλα και φλύαρες αναφορές στην προσωπική ζωή των χαρακτήρων της, πέραν αυτών που κρίνονται ως απολύτως απαραίτητες. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)