Servant (Σαιζόν 1, 2019)


Σειρά θρίλερ της Apple TV+, δημιουργία του Τόνυ Μπάσγκαλοπ, με τους Λώρεν Άμπρόουζ, Τόμπυ Κέμπελ, Νελ Τάιγκερ Φρη, Ρούπερτ Γκριντ.

Η Ντόροθυ Τέρνερ, διάσημη τηλεοπτική ρεπόρτερ και ο σεφ σύζυγός της, Σων, βιώνουν την απόλυτη τραγωδία, όταν το νεογέννητο μωράκι τους, ο Τζέρικο, πεθαίνει. Το μυαλό της Ντόροθυ αρνείται να αποδεχθεί το συμβάν, οπότε ο Σων και ο αδελφός της ο Τζούλιαν Πηρς, αποδέχονται τη συμβουλή της ψυχολόγου της να της δώσουν να κρατά μια αναγεννημένη κούκλα -ένα ρεαλιστικό αντίγραφο ενός βρέφους- έως ότου κάποια στιγμή μπορέσει να ζήσει με την πραγματικότητα και να αντιληφθεί την απώλεια. Οι εβδομάδες όμως περνούν και η Λώρεν όχι μόνο εξακολουθεί να αναθρέφει την κούκλα σαν να ήταν το μωρό της, αλλά αποφασίζει να προσλάβει και νταντά εφόσον πλησιάζουν οι μέρες που θα πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά. Η Λυν, η νεαρή και ολίγον παράξενη κοπέλα που πλέον θα ζει μαζί τους στο σπίτι τους στη Φιλαδέλφεια, ενημερώνεται από τον Σων για την κατάσταση, η οποία όμως αλλάζει τραγικά, όταν στο παιδικό κρεβατάκι, αντί της κούκλας, εμφανίζεται ένα πραγματικό μωρό.

Με τον Μ. Νάιτ Συάμαλαν μεταξύ των εκτελεστικών παραγωγών και των σκηνοθετών και την κόρη του να υπογράφει τα σενάρια ορισμένων επεισοδίων, το "Servant" αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλοκοτιά που ανανεώνει θεματολογικά το τηλεοπτικό θρίλερ με κάμποσες κινηματογραφικές αρετές. Ας πούμε, οι ερμηνείες είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο αντικατοπτρίζοντας στο είναι τους τον χαρακτήρα που αποτυπώνει ο κάθε ένας από τους ηθοποιούς στην οθόνη. Έτσι, η ούτως ή άλλως καλή ηθοποιός Λώρεν Άμπρόουζ παντρεύει μοναδικά τη νάρκισσο τηλεοπτική ρεπόρτερ με την καθώς πρέπει μεγαλοαστή γυναίκα-σύζυγο-μάνα και όλο αυτό υπό το πρίσμα του διαταραγμένου της μυαλού. Εξίσου πολύ καλός ο "σύζυγός" της Τόμπυ Κέμπελ, ο οποίος συνδυάζει τον αυτάρεσκο γκόμενο αλλά και τον γεμάτο ενοχές από τα ψέματα που ζει και πλάθει άντρα με τον επιτυχημένο στον τομέα του επαγγελματία. Η νεαρή Νελ Τάιγκερ Φρη στον ρόλο της νταντάς είναι τόσο επικίνδυνη, τόσο τρομακτική μα και τόσο φοβισμένη, ενώ ο Ρούπερτ Γκριντ αφήνει πίσω του για πάντα τον μικρό, αθώο, κοκκινομάλλη μάγο του Χάρρυ Πότερ για να εξερευνήσει μονοπάτια ενήλικα, τυχοδιωκτικά και αποφασισμένα. 

Κλειστοφοβική όσο δεν πάει, με την πλειοψηφία των σκηνών να εκτυλίσσεται μέσα στο σπίτι της οικογένειας Τέρνερ, με φωτογραφία που υποδεικνύει και αναδεικνύει λεπτομέρειες και υφές των ανθρώπων και του χώρου, μοντάζ που μοιάζει με χρονόμετρο αγωνίας και συναισθημάτων και μουσική που υπαγορεύει ατμόσφαιρα και υπογράφει αντιδράσεις, η σειρά αποτελεί στην ουσία της μια εναλλακτική πρόταση στο είδος της, καθώς το ύφος της και εν γένει το επίπεδο παραγωγής παραπέμπουν σε κάτι διαφορετικό από το αντίπαλον δέος του Netflix, προσδίδοντας στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί, την Apple TV+ μία διαφορετική και διακριτή αντίληψη περιεχομένου. Τα δέκα, κάτι παραπάνω από ημίωρα επεισόδια του πρώτου κύκλου, θέτουν όπως πρέπει το πλαίσιο του δράματος και του μυστηρίου, διαχειρίζονται αξιοπρεπέστατα τη σκοτεινιά της ιστορίας, αντιπαλεύουν όσο καλύτερα μπορούν τις υπερβολές του ίδιου του είδους, απαντούν σταδιακά στις απορίες μας και κορυφώνονται σταδιακά μέχρι το cliffhanger φινάλε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)