Grave (2016)


Ελληνικός τίτλος: Raw

Δραματική ταινία τρόμου της Wild Bunch σε σκηνοθεσία Ζουλιά Ντυκουρνώ, με τους Γκαράνς Μαριγέ, Έλλα Ρουμπφ, Ραμπά Ναΐτ Ουφελά, Λωράν Λουκάς, Τζοάνα Πράις.

Ένα νέο κεφάλαιο της ζωής της ξεκινά για τη νεαρή Ζυστίν, η οποία ξεκινά τις σπουδές της στη διακεκριμένη Κτηνιατρική Σχολή Σαιντ Εξυπερύ, όπου ήδη σπουδάζει η αδελφή της αλλά και όπου είχαν γνωριστεί ως φοιτητές οι γονείς της. Μεγαλωμένη σε ένα ήσυχο, αυστηρά χορτοφαγικό περιβάλλον, η Ζυστίν προσπαθεί αμήχανα να διαχειριστεί την τρέλα των πρώτων ημερών στον νέο αυτό χώρο, όπου τα καψόνια των παλιότερων στους νεοαφιχθέντες φοιτητές μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό. Έχοντας στο πλευρό της την αδελφή της την Αλεξιά αλλά και έναν συμφοιτητή της τον Αντριέν, η Ζυστίν δείχνει σταδιακά να εντάσσεται στη νέα αυτή ζωή, έως ότου ένα καψόνι που απαιτούσε να μασήσει ένα κομμάτι ωμό κρέας, ξυπνά μέσα της ορέξεις και πείνα που σαν αυτές δεν είναι νιώσει ποτέ στη ζωή της.

Ταινία που εκφράζει απόλυτα τον όρο "Σοκ", το "Raw" είναι σκληρό, είναι απρόσμενο, είναι αποκρουστικό αλλά μαζί και δυσάρεστα γοητευτικό. Άκρως εντυπωσιακό κινηματογραφικό ντεμπούτο για τη δημιουργό του Ζυλιά Ντυκουρνώ που με ένα σενάριο ακραίο μεν αλλά ολοκληρωμένο και σκηνοθεσία που επιβάλλεται στον χώρο και στα συναισθήματα, αφηγείται μια ιστορία ταμπού με τρόπο απόλυτα καθημερινό και ρεαλιστικό, χρησιμοποιώντας αυτήν ακριβώς την αληθοφάνεια για να απογειώσει ακόμα πιο ψηλά την αποστροφή και εν τέλει την αποδοχή. Βαθιά συμβολική αναμφισβήτητα μα και πλήρης ακόμα και στην πρώτη της ανάγνωση ως θρίλερ, η ταινία μένει αξέχαστη όχι μόνο για το gore στις σκηνές της (που ομολογουμένως είναι περιορισμένο) αλλά για τη φρίκη που προκαλεί η κεντρική ιδέα και το απολύτως καθημερινό πλαίσιο εντός του οποίου ξετυλίγεται. Μεγάλη αποκάλυψη η Γκαράνς Μαριγέ στον ρόλο της αθώας, ευάλωτης και φοβισμένης Ζυστίν, που μεταμορφώνεται σε απόκοσμο τέρας μόνο με τα μάτια, σε αυτήν την ερωτική σκηνή που μοιάζει βγαλμένη από εφιάλτη. Φωτογραφία (Ρούμπεν Ίμπενς) και μουσική (Τζιμ Γουίλλιαμς) ολοκληρώνουν την εμπειρία. Δεν είναι ταινία για όλους, δεν είναι ταινία που παρακολουθούμε φαγωμένοι.

Βραβείο FIPRESCI στις Κάννες, 6 υποψηφιότητες στα Βραβεία Σεζάρ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. Για περισσότερα θρίλερ και ταινίες μυστηρίου, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)