The Young and Prodigious T.S. Spivet (2013) (3D)

 


Ελληνικός τίτλος: Ο απρόβλεπτος κος Σπίβετ

Οικογενειακή ταινία φαντασίας της Gaumont σε σκηνοθεσία Ζαν-Πιερ Ζενέ, με τους Κάυλ Κάτλετ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Τζούντυ Ντέηβις, Κάλλουμ Κηθ Ρέννι, Νίαμ Γουίλσον, Τζέηκομπ Ντέηβις, Ντομινίκ Πινόν.

Ο μικρούλης Τ. Σ. Σπίβετ, μια επιστημονική ιδιοφυία 10 ετών, μεγαλώνει με την οικογένειά του σε μια απομονωμένη φάρμα στη Μοντάνα. Ο παλαιάς κοπής cowboy πατέρας του όπως και η εντομολόγος μαμά του, ουδόλως ασχολούνται με τα επιτεύγματά του, αφοσιωμένοι καθώς είναι στον δικό τους μικρόκοσμο. Με μια οικογενειακή τραγωδία να έχει μετατρέψει την απομονωμένη φάρμα στη Μοντάνα σε ακόμα πιο μοναχική, ο μικρούλης Τ. Σ. Σπίβετ αφοσιώνεται και αυτός περισσότερο στην επιστήμη του, μέχρι που ένα τηλεφώνημα από την Ουάσινγκτον τον γεμίζει χαρά: μία εφεύρεσή του κέρδισε βραβείο από το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, το οποίο τον καλεί να παραβρεθεί στην απονομή και να εκφωνήσει λόγο. Το θέμα είναι ότι το Σμιθσόνιαν δεν γνωρίζει πως ο ταλαντούχος κ. Σπίβετ είναι μόλις 10 χρονών αλλά και πως οι γονείς του δεν έχουν αντιληφθεί πως ο μικρός τους έχει φύγει από το σπίτι και ταξιδεύει για την πρωτεύουσα επάνω σε ένα εμπορικό τραίνο.

Ο Ζαν-Πιερ Ζενέ γοητεύεται από το βιβλίο του Ρέι Λάρσεν "The Selected Works of T.S. Spivet", το οποίο μεταφέρει στο σινεμά σε μια τρισδιάστατη φαντασμαγορία, σαν βιβλίο του οποίου οι εικόνες ξεπετάγονται κάθε φορά που αλλάζεις σελίδα. Παραμύθι, οικογενειακό δράμα και γλυπόπικρη κωμωδία, ο "Ο απρόβλεπτος κος Σπίβετ" είναι μια βαθιά γοητευτική αλλά άνιση ταινία, κυρίως ως προς το ύφος της και τον ρυθμό της. Σε αυτήν την αμηχανία σημαντικό ρόλο παίζει και το σενάριο του σκηνοθέτη και του Γκιγιώμ Λωράν, που χάνει πολύτιμο χρόνο με τα flash back, καθώς αυτό το ταξίδι στον χρόνο και στις αναμνήσεις δεν οριοθετεί ξεκάθαρα τη ροή της ιστορίας. Όμως, παρά τις όποιες αδυναμίες της, η ταινία ξεχειλίζει από ζεστασιά και τρυφερότητα, έχοντας για μπροστάρη της τον υπέροχο Κάυλ Κάτλετ, με φατσούλα λατρεία και φωνή αξιαγάπητη, ξεναγό μας και αφηγητή σε αυτό το γλυκομίλητο παραμύθι.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Για περισσότερες οικογενειακές ταινίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)