The Nutcracker and the Four Realms (2018) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Ο Καρυοθραύστης και τα Τέσσερα Βασίλεια

Περιπέτεια φαντασίας της Disney σε σκηνοθεσία Λάσσε Χάλστρομ και Τζο Τζόνστον, με τους ΜακΚένζι Φόυ, Κίρα Νάιτλυ, Μόργκαν Φρήμαν, Έλεν Μίρεν, Μάθιου Μακφάντυεν, Τζέυντεν Φογουόρα-Νάιτ.

Τα φετινά Χριστούγεννα δεν είναι το ίδιο γιορτινά για την οικογένεια Στάλμπάουμ, καθώς η πληγή που έχει αφήσει πίσω του ο θάνατος της μητέρας δεν μπορεί να κλείσει, παρά τα φώτα και παρά τους λαμπερούς χορούς. Ο πατέρας, όμως, επιθυμεί να πραγματοποιήσει την ευχή της αγαπημένης του συζύγου και οι γιορτές να κυλήσουν όσο το δυνατόν κανονικά, παρά τη μεγάλη στενοχώρια των παιδιών. Μάλιστα, την παραμονή των Χριστουγέννων τούς δίνει τα δώρα που είχε διαλέξει η άρρωστη μητέρα τους: στρατιωτάκια για τον Φριτς, το αγαπημένο της βραδινό φόρεμα για τη Λουίζ και ένα ασημένιο αυγό για την Κλάρα, μαζί με ένα σημείωμα που έγραφε "ό,τι αναζητάς βρίσκεται μέσα εδώ". Για να ανοίξει όμως το ασημένιο αυτό διακοσμητικό χρειάζεται το κλειδί που δεν βρίσκεται στην κατοχή της. Στην απόγνωσή της, εντοπίζει επάνω του τα αρχικά του νονού της, του διάσημου εφευρέτη Ντρόσελμάγερ, στου οποίου το σπίτι θα πήγαιναν εκείνο το βράδυ για τον χορό της παραμονής. Και είναι εκεί όπου η Κλάρα θα περάσει μια μυστική πόρτα που θα την οδηγήσει μακριά από το Λονδίνο, στις μαγικές εκτάσεις των Τεσσάρων Βασιλείων. 

Ακόμα μία κινηματογραφική μεταφορά του αγαπημένου, κλασικού διηγήματος του Ε. Τ. Χόφμαν που ενέπνευσε και το μπαλέτο του "Καρυοθραύστη", δημιουργία του Μάριου Πετιπά, σε μουσική του Τσαϊκόφσκι. Με την υπογραφή της Disney στην παραγωγή, η ταινία εγγυάται την απόλυτη φαντασμαγορία, με τις εικονικές κάμερες, τα υπέροχα σκηνικά (ψηφιακά και πραγματικά), τα απίστευτα κοστούμια και το εντυπωσιακό 3D να παρουσιάζουν εικόνες πανέμορφες και μεγαλειώδεις, την ίδια στιγμή που ένα εξίσου λαμπερό επιτελείο ηθοποιών δίνει ζωή στους εμβληματικούς ήρωες του παραμυθιού. Μόνο που κατά πως φαίνεται, κάπου είχε στραβώσει η παραγωγή μεταξύ προθέσεων, σεναρίου και αρχικού αποτελέσματος. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Λάσσε Χάλστρομ, ξεκίνησαν εκτενή επαναληπτικά, τα οποία όμως δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει ο σκηνοθέτης λόγω άλλων υποχρεώσεων, οπότε μπήκε στο παιχνίδι και ο Τζο Τζόνστον, με τον Χάλστρομ να επιβλέπει το post production. Εν τέλει, όλη αυτή η αμηχανία μεταφέρεται και στην οθόνη, με το φιλμ να μην μπορεί να αρθρώσει διακριτό καλλιτεχνικό λόγο και ύφος. Οι προθέσεις πάντως υπήρξαν οι καλύτερες όλων, με τις (κάπως εμβόλιμες και εξίσου αμήχανες) σκηνές του μπαλέτου να έχουν σολίστ τη Μίστυ Κόουπλαντ και τον Σεργκέι Πολούνιν, ενώ στη μουσική διεύθυνση της ορχήστρας συναντάμε τον κορυφαίο Γκουστάβο Ντουνταμέλ. Πολύ καλή και η μουσική του Τζέημς Νιούτον Χάουαρντ, τόσο στις παραλλαγές του Τσαϊκόφσκι όσο και στις πρωτότυπες συνθέσεις, ενώ για τους τίτλους τέλους επιστρατεύονται ο Αντρέα Μποτσέλι και ο γιος του Ματέο που ερμηνεύουν το επικό και λυρικό "Fall on me".

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες φαντασίας, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Disorder (2024)

Αρραβωνιάσματα (1950) (Α/Μ)

O τελευταίος πειρασμός (1964) (Α/Μ)

Les amours d'Anaïs (2021)

Κινηματογράφοι- Village @ The Mall (Αίθουσες 1-11)