Le père Noël est une ordure (1982)


Κωμωδία σε σκηνοθεσία Ζαν-Μαρί Πουαρέ, με τους Τιερύ Λερμίτ, Ζοσιάν Μπαλασκό, Ανεμόν, Μαρί-Ανν Σαζέλ, Κριστιάν Κλαβιέ, Ζεράρ Ζυνιό, Μπρουνό Μοϋνό.

Βράδυ παραμονής Χριστουγέννων σε ένα γραφείο τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης, ακριβώς επάνω στην αλλαγή της βάρδιας, τα πάντα πηγαίνουν κατά διαόλου, καθώς ξεκινά μια σειρά από απίστευτα περιστατικά που περιλαμβάνουν ένα χαλασμένο ασανσέρ, μια καμένη ασφάλεια, έναν λωποδύτη, άστεγο Άι Βασίλη που καταδιώκει τη ρακοσυλλέκτρια, έγκυο σύζυγό του που τον εγκατέλειψε, έναν Βούλγαρο που κερνά κάτι παράξενα γλυκά και φαγητά, έναν πίνακα ζωγραφικής, έναν παθιασμένο κρυφό έρωτα, μια αλλοπαρμένη τραβεστί και ένα πτώμα.

Στην Ελλάδα δεν προβλήθηκε ποτέ στο σινεμά, όμως όλοι το γνωρίζουμε από το θέατρο όπου παίχτηκε με τον τίτλο "Ο Άι Βασίλης είναι σκέτη λέρα" για δύο σαιζόν (1995-1997) στο θέατρο Αποθήκη, σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου και σε διασκευή Ρέππα-Παπαθανασίου, οι οποίοι το ανέβασαν ξανά σε δική τους σκηνοθεσία στο θέατρο Βέμπο το 2016. Από το θέατρο άλλωστε ξεκίνησε το έργο και στην πατρίδα του τη Γαλλία, το 1979, στη σκηνή του Σπλεντίντ που φιλοξενούσε έναν πολυτάλαντο θίασο νεαρών τότε ηθοποιών που έγραφαν και σκηνοθετούσαν από κοινού τα έργα που ανέβαζαν -κάτι σαν τη δική μας Ελεύθερη Σκηνή. Αυτός ο θίασος λοιπόν πρωταγωνιστεί και στην ταινία και όπως αντιλαμβάνεστε από το καστ, αυτή η μικρή ομάδα τότε γέννησε τεράστια ονόματα της γαλλικής σκηνής και της οθόνης.

Η ταινία, όπως και το θεατρικό στο οποίο βασίζεται, είναι μια ντελιριακή κωμωδία που ειρωνεύεται κατάμουτρα το κοινωνικό πρόσωπο της Γαλλίας και καταρρακώνει κάθε έννοια πολιτικής ορθότητας προτού καν εφευρεθεί ο όρος. Σαν μπουλβάρ που έχει πάρει αναβολικά για άλογο, το φιλμ κυλάει ασταμάτητο, με τους ηθοποιούς να κατορθώνουν το ακατόρθωτο: να δίνουν υπόσταση σε φιγούρες που μοιάζουν να βγήκαν από γελοιογραφίες. Μολονότι έχουν προστεθεί κάποιες εξωτερικές σκηνές ώστε η ταινία να μην μοιάζει με κινηματογραφημένο θεατρικό, ως τελικό αποτέλεσμα δεν προσθέτουν (αλλά ούτε και αφαιρούν) το παραμικρό, καθώς μοντάζ, σκηνοθεσία και κάδρα δίνουν τέτοια δυναμική στα εσωτερικά γυρίσματα εντός του διαμερίσματος που ουδόλως σου λείπει το "έξω" ενώ ούτε για μια στιγμή δεν έχεις την αίσθηση ότι παρακολουθείς παράσταση. 

Για την ιστορία, το 1994 η Νόρα Έφρον γυρίζει την αμερικανική διασκευή (στην Ελλάδα παίχτηκε ως "Στα πρόθυρα της τρέλας"), ενώ για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, καμία σχέση δεν υπάρχει μεταξύ αυτού και της ταινίας του 2003 "Ο Άι Βασίλης είναι... λέρα". 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές εδώΓια περισσότερες κωμωδίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)