Missing Link (2019)


Ελληνικός τίτλος: Ο ευγενικός κύριος Λινκ

Κινούμενα σχέδια της Annapurna/Laika σε σκηνοθεσία Κρις Μπάτλερ, με τις φωνές των Χιου Τζάκμαν, Ζακ Γαλυφιανάκη, Ζόε Σαλντάνα, Στήβεν Φράυ, Τίμοθυ Όλυφαντ, Έμμα Τόμσον.

Το 1886, ο Σερ Λάιονελ Φροστ, ένας απεγνωσμένος κυνηγός μυθολογικών πλασμάτων, προσπαθεί να κάνει τη μεγάλη ανακάλυψη που θα του επιτρέψει να γίνει δεκτός στην Κοινωνία των Σπουδαίων Ανδρών, της οποίας ηγείται ο μεγάλος του ανταγωνιστής, Λόρδος Πίγκοτ-Ντάνσεμπυ. Κάποια στιγμή, ο Φροστ λαμβάνει μια επιστολή που του πιστοποιεί την ύπαρξη ενός Σάσκουατς, οπότε περιχαρής το ανακοινώνει στον Πίγκοτ-Ντάνσεμπυ που του υπόσχεται να τον κάνει αποδεκτό στη Λέσχη, εάν οι πληροφορίες αποδειχτούν αληθινές. Έτσι, ο Φροστ ταξιδεύει στα βορειοδυτικά της Αμερικής για να συναντήσει πολύ εύκολα το Σάσκουατς σε ένα δάσος. Προς έκπληξή του, το πλάσμα, το οποίο ο Φροστ έχει καταγράψει ως Χαμένο Κρίκο (στην εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους), του αποκαλύπτει πως την επιστολή την έστειλε ο ίδιος αφού χρειάζεται τη βοήθεια του ερευνητή για να εντοπίσει τους συγγενείς του, τα Γέτι των Ιμαλαΐων.

Τρυφερό, σκεπτόμενο, αστείο, όμορφο και προσεγμένο στην εντέλεια φιλμ κινουμένων σχεδίων (γυρισμένο με την τεχνική του stop animation) που μπορεί να έφτασε μέχρι την πεντάδα των Όσκαρ, αλλά δεν βρήκε τον δρόμο του προς τους θεατές που μάλλον αδιαφόρησαν -για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω. Με μια πολύ έξυπνη κεντρική ιδέα και διακριτικό χιούμορ στην υλοποίησή της, η ταινία αφηγείται μια συναρπαστική περιπέτεια αλλά και μια πολύ ανθρώπινη ιστορία για ένα πλάσμα του οποίου η ανθρωπιά σαφώς και αμφισβητείται. Επιμορφωτικός όσο χρειάζεται, επιμελώς αθώος και αστείος για τους μικρούς θεατές, διακριτικά έξυπνος και με ατάκες δεύτερης ανάγνωσης για τις μεγαλύτερες ηλικίες, ο "Ευγενικός κύριος Λινκ" είναι μια υποδειγματική ταινία για όλη την οικογένεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει και ενδιαφέρουσες συζητήσεις μετά το τέλος της. Απολαυστικοί οι ηθοποιοί στους ρόλους τους.

Ο "Ευγενικός κύριος Λινκ" ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)