Balthazar (5 Σαιζόν, 2018-2023)



 

Αστυνομική σειρά της TF1, δημιουργία της Κλελιά Κονσταντίν και της Κλοτίλντ Ζαμέν, με τους Τόμερ Σίσλεϋ, Γιανίγκ Σαμό, Φιλιπά Φοινίξ, Κομ Λεβέν, Κατερίνα Μουρίνο, Ελέν ντε Φουζερόλ, Κονστάνς Λαμπέ.

Ο Ραφαέλ Μπαλταζάρ δηλώνει (και είναι) ο πιο ταλαντούχος ιατροδικαστής της γενιάς του. Πέρα από νόρμες και περιορισμούς, φτάνει στα άκρα για να βοηθήσει την αστυνομία στην επίλυση των εγκλημάτων που αναλαμβάνει, συνομιλώντας με τους νεκρούς. Γοητευτικός, αυτάρεσκος, αλλά και βαθιά πληγωμένος από τη δολοφονία της συζύγου του από κάποιον άγνωστο χρόνια πριν, ο Μπαλταζάρ παλεύει με τα τραύματα του παρελθόντος και με την ειλικρινή ανθρωπιά που κρύβει κάτω από το προσωπείο της διαρκούς ειρωνείας και της ιδιοφυΐας για να δικαιώσει τα θύματα των δολοφόνων, χωρίς όμως να σταματά να ερευνά για αυτόν που του πήρε την ευτυχία μέσα από τα χέρια.

Κόντρα στην παντοδυναμία των υπηρεσιών streaming, μία από τις καλύτερες αστυνομικές σειρές των τελευταίων ετών μεταδόθηκε από την ανοιχτή τηλεόραση και μάλιστα της Γαλλίας. Ο "Μπαλταζάρ", δημιουργία και παραγωγή του μεγάλου γαλλικού ιδιωτικού δικτύου TF1, ξεκίνησε το 2018, ξεσήκωσε τα πλήθη και συνέχισε το ταξίδι του για 4 επιπλέον σαιζόν που δεν έπαψαν ποτέ να προσφέρουν συγκινήσεις, ανατροπές, χιούμορ και κάμποση γοητεία. Αυτό που ξεχώριζε σε κάθε ένα από τα αυτοτελή επεισόδια του κάθε κύκλου (μολονότι έτρεχε πάντοτε και η ιστορία της δολοφονημένης συζύγου του ήρωα) είναι ότι πολλές φορές ο δράστης δεν ήταν κάποιο άκαρδο τέρας, αλλά ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας που οδηγήθηκε στον φόνο για λόγους πέραν των δυνάμεών του. Ως αποτέλεσμα, η επίλυση του μυστηρίου δεν ήταν απλά μια νίκη του καλού ενάντια στο κακό αλλά και μια τραγωδία που συγκλόνιζε ένα συνηθισμένο σπίτι, πίσω από τις κλειστές πόρτες, γεγονός που ενίσχυε τη συναισθηματική εμπλοκή του θεατή. 

Βέβαια, η σειρά χρωστά μάλλον τα πάντα στον πρωταγωνιστή της, τον χαρισματικό Τόμερ Σίσλεϋ που αποδίδει έναν πέρα για πέρα ρεαλιστικό χαρακτήρα, πειστικό στις μεταπτώσεις του αλλά και στις κρίσεις μεγαλείου που συνήθως τον χαρακτηρίζουν. Διαρκώς γοητευτικός στα όρια της σαγήνης, με εκτόπισμα και αέρα σταρ, ο Σίσλεϋ ενδύεται τον χαρακτήρα  που υποδύεται με περίσσια άνεση και συναισθηματική αληθοφάνεια. Αυτό δε που χειρίζεται με ερμηνευτική μαεστρία είναι το σεναριακό εύρημα της συνομιλίας του με τους νεκρούς που βρίσκονται στο τραπέζι της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, μιας συνομιλίας που δεν κρύβει τίποτα το μεταφυσικό, αλλά που αποτυπώνει τη διαδικασία σκέψης του ήρωα κατά τη νεκτροτομή, παρέα με τη διαρκή εσωτερική του σύγκρουση. Ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί στην επιλογή και στη διαχείριση (ερμηνευτικά και σεναριακά) των υπολοίπων πρωταγωνιστών που τον πλαισιώνουν, καθώς θαυμάζεις την αποδοχή των συμβάσεων μιας σειράς του είδους, αλλά και τη φρέσκια ματιά με την οποία τις διαχειρίζονται. Προφανώς μέσα στα 38 συνολικά επεισόδια των 5 κύκλων, κάποια ενδεχομένως να μην ήταν εφάμιλλα των υπολοίπων, όμως στο σύνολό του ο "Μπαλταζάρ" προσφέρει απλόχερα αγωνία, χιούμορ, συγκίνηση και συναίσθημα, και είμαι σίγουρος πως θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)