To catch a killer (2023)


Ελληνικός τίτλος: Στα ίχνη του δολοφόνου

Αστυνομικό θρίλερ της Filmnation σε σκηνοθεσία Νταμιάν Ζιφρόν, με τους Σέιλιν Γούντλεϋ, Μπεν Μέντελσον, Γιόβαν Αντέπο, Ραλφ Ίνεσον.

Παραμονή πρωτοχρονιάς στη Βαλτιμόρη. Λίγα δευτερόλεπτα αφού το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα, ένας ελεύθερος σκοπευτής πυροβολεί από το διαμέρισμά του και σκοτώνει 17 ανθρώπους. Λίγο αργότερα, το διαμέρισμα τυλίγεται στις φλόγες μετά από μια ισχυρή έκρηξη. Η αστυνομικός Έλενορ Φάλκο που περιπολούσε στην περιοχή, σπεύδει στο σημείο και με δική της πρωτοβουλία ζητά από τους συναδέλφους τους να βιντεοσκοπήσουν με τα κινητά τους τους έντρομους κατοίκους που εγκατέλειπαν πανικόβλητοι το κτίριο, σε περίπτωση που ο δράστης βρισκόταν ανάμεσά τους. Η ώριμη σκέψη της εκείνα τα κρίσιμα δευτερόλεπτα, αλλά και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τη δράση του δολοφόνου εντυπωσιάζει τον επικεφαλής ερευνητή του FBI, Τζέφρυ Λαμάρκ, o οποίος της ζητά να συμμετάσχει ως profiler της επιχείρησης. Με τις έρευνες να προχωρούν χωρίς άμεσο αποτέλεσμα, τον δράστη να χτυπά ξανά και την Έλενορ να πολεμά τους δικούς της δαίμονες, το κυνήγι του δολοφόνου αρχίζει να μοιάζει με αδιέξοδο.

Καθαρόαιμο, απολαυστικό και γεμάτο αγωνία αστυνομικό θρίλερ, ενδεχομένως λίγο περισσότερο βεβαρημένο με τα προσωπικά της ηρωίδας του, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, παρά τη θλίψη στην οποία βουλιάζει τόσο εκείνη όσο και οι στιγμές που την αφορούν. Με μια εξαιρετική έναρξη που κόβει την ανάσα αλλά και με το δεύτερο χτύπημα του δολοφόνου άψογα φιλμαρισμένο, ντεκουπαρισμένο και μονταρισμένο (δια χειρός του αργεντίνου σκηνοθέτη που έχει διατελέσει και μοντέρ επί σειρά ετών), το φιλμ διακατέχεται από μια μόνιμη απειλή, η οποία κορυφώνεται σταδιακά μέχρι το φινάλε, όπου πραγματικά δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Είναι τόσο το σενάριο που υπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο Τζόναθαν Γουέηκχαμ που κρατά σε υψηλά επίπεδα τα "Ίχνη του Δολοφόνου", όπως και αντίληψη και ο τρόπος με τον οποίο καθοδηγεί τους ηθοποιούς του ο Νταμιάν Ζιφρόν, από τους οποίους εκμαιεύει ρόλους ολοκληρωμένους, με υπόσταση και αντίκρισμα στην εξέλιξη της ιστορίας. Η Σέιλιν Γούντλεϋ είναι είναι όπως πάντα πολύ καλή, αποφασιστική και μαζί ευάλωτη, γυναίκα και παράλληλα αστυνομικός, που κουβαλά μέσα της αυτόν τον φόβο που της απαγορεύει να απολαύσει το παραμικρό. Στιβαρός στέκει δίπλα της ο Μπεν Μέντελσον στον ρόλο του επικεφαλής του FBI, ο οποίος διαχειρίζεται εξαιρετικά τη σκηνή όπου τον παρακολουθούμε στην προσωπική του ζωή κατά διάρκεια ενός δείπνου, έτσι όπως απελευθερώνεται από το επιχειρησιακό του προσωπείο. Ταλαιπωρήθηκε λίγο η ταινία άθελά της από την ημερομηνία εξόδου της στα σινεμά, με τα χειμερινά να κλείνουν για καλοκαίρι και τον καιρό όχι ακόμα πολύ καλό για θερινά, όμως είμαι σίγουρος πως θα αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή τόσο για τους αιθουσάρχες όσο και για εσάς που θα είναι κρίμα να τη χάσετε στις επαναληπτικές της προβολές.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)