Un fils (2019)


Ελληνικός τίτλος: Ένας γιος

Δραματική ταινία της jour2fête σε σκηνοθεσία Μεχντί Μπαρσαουί, με τους Σαμί Μπουαζιλά, Ναϊλά Μπεν Αμπνταλάχ.

Τυνησία 2011. Ένα παντρεμένο ζευγάρι που έχει επιστρέψει από τη Γαλλία στην πατρίδα του, πέφτει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, κατά την οποία τραυματίζεται σοβαρά ο μικρός τους γιος, ο Αζίζ. Μακριά από την πρωτεύουσα, σε ένα νοσοκομείο στο Ταταουίν, με γιατρούς καλών προθέσεων αλλά με περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες, ο Φαρές και η Μεριέμ μαθαίνουν έντρομοι πως η ζωή του παιδιού τους κινδυνεύει εάν δεν γίνει άμεσα μεταμόσχευση ήπατος. Μόνο που οι αναγκαίες εξετάσεις που γίνονται στους γονείς αποκαλύπτουν πως η ομάδα αίματος της Μεριέμ είναι ασύμβατη με του Αζίζ, αλλά πολύ περισσότερο πως ο Φαρές δεν είναι ο βιολογικός του πατέρας.

Όταν έχεις σενάριο, τι ωραία πράγματα που μπορείς να φτιάξεις όμως... Ο Μεχντί Μπαρσαουί γράφει μια πολύπλευρη ιστορία που με πυρήνα της αυτό το ευτυχισμένο έως τότε ζευγάρι που διαλύεται στα εξ ων συνετέθη ύστερα από την επίθεση που απειλεί τη ζωή του παιδιού τους, καταπιάνεται με πολιτική, κοινωνικό σχολιασμό, εμπορία οργάνων, θύματα πολέμου ενώ δεν φοβάται να συζητήσει τα όρια νόμου και ηθικής. Όλα τα παραπάνω, όμως, εντάσσονται εν πλήρη αρμονία στον αφηγηματικό καμβά του έργου, χωρίς να ξεστρατίζουν ποτέ από το κύριο θέμα του που έχει να κάνει με την επιβίωση ή όχι του μικρούλη. Ανθρωποκεντρική η σκηνοθεσία, με συνεπείς ερμηνείες, ήπιες μέσα στα βλέμματα που γεμίζουν τα κοντινά κάδρα και προσεκτική χρήση των σιωπών, κλιμακώνεται σταδιακά όσο ο χρόνος λιγοστεύει αγγίζοντας τα όρια του θρίλερ. Ταυτόχρονα, είναι αμείλικτο και σπαρακτικά τραγικό το σοκ που νιώθεις όταν βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια τι ακριβώς γίνεται με τους "ανώνυμους" δότες οργάνων, χωρίς όμως η αποκάλυψη να γίνεται καταγγελτική ή επιτηδευμένα δραματική. Τις ισορροπίες αυτές άλλωστε είναι που θαυμάζεις και αφήνεις να σε παρασύρουν ενόσω παρακολουθείς την πολύ καλή αυτή ταινία, με τους ήρωές της να στροβιλίζονται σε έναν διαρκή συναισθηματικό ίλιγγο, καθώς προσπαθούν να ξυπνήσουν από αυτόν τον ζωντανό εφιάλτη. 

Σεζάρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Σαμί Μπουαζιλά, ο οποίος βραβεύτηκε για την ερμηνεία του και στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)