Qu'est-ce qu'on a tous fait au Bon Dieu ? (2021)


Ελληνικός τίτλος: Θεέ μου τι σου κάναμε; 3

Κωμωδία των UGC/TF1 σε σκηνοθεσία Φιλίπ ντε Σωβρόν, με τους Κριστιάν Κλαβιέ, Σαντάλ Λωμπύ, Αρύ Αρμπιτάν, Μεντί Σαντούν, Φρεντερίκ Τσάου, Νουμ Ντιαβαρά, Φρεντερίκ Μπελ, Ζουλιά Πιατόν.

Επ' αφορμή της επετείου των 40 χρόνων γάμου των γονιών τους, οι τέσσερις κόρες του Κλωντ και της Μαρί Βερνέιγ αποφασίζουν να διοργανώσουν ένα πάρτυ έκπληξη, με καλεσμένους όλους τους συμπέθερους. Οι άντρες τους τις προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει την απόλυτη καταστροφή, όμως εκείνες είναι ανένδοτες. Στο μεταξύ, ένας γερμανός εκατομμυριούχος συλλέκτης γοητεύεται από τους πίνακες της Σεγκολέν, την ίδια στιγμή που ο πατέρας-αφέντης Κλωντ πολεμάει να γράψει το δεύτερο βιβλίο του με θέμα τι θα είχε συμβεί στην Ευρώπη εάν ο ντε Γκωλ δεν είχε πάει στη Μεγάλη Βρετανία να βρει τον Τσώρτσιλ.

Το τρίτο κεφάλαιο της μεγάλης, γελαστικής και εισπρακτικής επιτυχίας του 2014 είναι εδώ, σαφώς καλύτερο του δεύτερου μέρους αλλά όχι και χωρίς προβλήματα, ειδικά στο δεύτερο μισό, όπου κυριαρχεί η αμηχανία και η έλλειψη έμπνευσης σχετικά με το πού θα πάει η ιστορία -γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το άνευρο φινάλε. Το πρώτο μισό όμως υπόσχεται πολύ γέλιο, γρήγορους ρυθμούς και απόλυτο μάζεμα ακροτήτων και υπερβολών που στοίχισαν πολύ στην προηγούμενη απόπειρα. Η σκηνή στο Πεκίνο είναι απολαυστική, ο τρόπος που μας συστήνονται τα συμπεθέρια έχει την πλάκα του, ενώ οι καταστάσεις ανάμεσα στα μέλη της φαμίλιας κρύβουν δυναμική και ευφυές χιούμορ, βασισμένο σε όλα τα γνωστά ρατσιστικά στερεότυπα, επί των οποίων άλλωστε ο μπαμπάς Κλωντ έχει στήσει τη ζωή του. Ενδιαφέρουσα μα εν τέλει ανεκμετάλλευτη φάτσα ο Γιόχεν Χαίγκελε, στον ρόλο του εκκεντρικού συλλέκτη, αστεία -αλλά τραβάει πολύ- η σεκάνς της θεατρικής παράστασης για τη ζωή του Ιησού, έξυπνο το εύρημα του μονόχειρα χειριστή του αερόστατου, όμως κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές νιώθεις πως προσφέρει πολλές περισσότερες δυνατότητες για καλύτερη κωμική κλιμάκωση. Περνάς καλά πάντως, χωρίς να νιώθεις προδομένος, κι ας έρχεται το φινάλε έτσι ξαφνικά και ανούσια.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.





 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)