Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023) (IMAX) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Φύλακες του Γαλαξία 3

Κόμικ περιπέτεια φαντασίας της Marvel σε σκηνοθεσία Τζέημς Γκαν, με τους Κρις Πρατ, Τσουκγούντι Ιγούτζι, Ντέηβ Μπαουτίστα, Ζόε Σαλντάνα, Κάρεν Γκίλαν, Πομ Κλέμεντιφ, Γουίλ Πούλτερ, Νέηθαν Φίλιον, Συλβέστερ Σταλλόνε και με τις φωνές των Βιν Ντίζελ, Μπράντλεϋ Κούπερ, Μαρία Μπακάλοβα.

Μολονότι οι Φύλακες φαίνεται πως ξαναστήνουν τη ζωή τους από την αρχή, η απώλεια της Γκαμόρα είναι περισσότερο από εμφανής, ιδιαίτερα ως προς τον Πήτερ Κουίλ. Τα προσωπικά τους όμως μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όταν επιτίθεται απροειδοποίητα στον πλανήτη τους κάποιος Άνταμ Γουώρλοκ, τις προθέσεις και την προέλευση του οποίου αγνοούν, έως ότου διαφαίνεται πως η εμφάνιση αυτή έχει να κάνει με το παρελθόν του Ρόκετ.

Οι "Φύλακες του Γαλαξία" αποτελούν μια ξεχωριστή περίπτωση στην κόμικ κινηματογραφία της τελευταίας 20ετίας, καθώς από την πρώτη τους εμφάνιση έδειξαν πως έχουμε να κάνουμε με κάτι ξεχωριστό, τόσο θεματικά όσο και δημιουργικά. Σαφέστατα ενταγμένοι στο σύμπαν της Marvel με όλα τα απαραίτητα πήγαινε-έλα από ταινία σε ταινία, οι "Φύλακες" διέσωσαν περίτρανα τη διαφορετικότητά τους και αναμφισβήτητα διακρίθηκαν ως αυτόνομο σινεμά που προάγει το είδος αλλά και το σύμπαν του οποίου αποτελεί μέρος. Από την πρώτη κιόλας ταινία είχε διαφανεί η κινηματογραφική τόλμη του εγχειρήματος και η διάθεση των δημιουργών του να πάνε το κόμικ ένα βήμα παραπέρα στην κινηματογραφική του αποτύπωση. Οι βάσεις που είχαν τεθεί τότε και που φυσικά συνεχίστηκαν και στο δεύτερο μέρος, επέτρεψαν στο νέο αυτό κεφάλαιο να διατηρήσει μεν το φευγάτο και ανάλαφρο κλίμα της αφήγησης αλλά ταυτόχρονα να εισβάλλει σε μονοπάτια περισσότερο συγκινητικά και τραγικά, χωρίς ποτέ να χάσει την ταυτότητά του.

Υπάρχει όμως σενάριο, μην το παραβλέπουμε, και μάλιστα σενάριο γραμμένο με δημιουργικές αξίες και όχι υπό την προοπτική του marketing ως προς το τι πουλάει και τι όχι. Τα flash back στο παρελθόν του Ρόκετ είναι τόσο καλογραμμένα και τόσο αρμονικά συνδεδεμένα με το σήμερα της ταινίας, ώστε όχι μόνο συμβάλλουν στην κορύφωση (συγκινησιακή και περιπετειώδη) της ιστορίας αλλά δημιουργούν και πρωτόγνωρους δεσμούς ταύτισης με τους ήρωες στην οθόνη. Εκτός εάν νομίζετε ότι είναι εύκολο να σε κάνει κάποιος να δακρύσεις για την τύχη ενός γενετικά τροποποιημένου ρακούν.

Ο Τζέημς Γκαν επιστρέφει για τρίτη φορά στο σκηνοθετικό τιμόνι και καθοδηγεί τους "Φύλακες" με γνώση, μέτρο και εμπειρία, έχοντας στη διάθεσή του το βασικό καστ που εξακολουθεί να υπηρετεί με συνέπεια τον κάθε ρόλο, αλλά και νέους πρωταγωνιστές που εντυπωσιάζουν τόσο για την αρτιότητα της επιλογής τους, όσο και για την έκπληξη που προσφέρουν με την εμφάνισή τους στην οθόνη. Για το οπτικό μέρος του φιλμ τι να πει κανείς, εφόσον τα εφφέ και οι ψηφιακοί κόσμοι αγγίζουν εικαστική και τεχνική αρτιότητα, την ίδια στιγμή που οι μουσικές επιλογές τα σπάνε για μια ακόμη φορά.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)