The lost city (2022)


Ελληνικός τίτλος: Η χαμένη πόλη

Περιπέτεια της Paramount σε σκηνοθεσία Άαρον και Άνταμ Νη, με τους Τσάννινγκ Τέιτουμ, Σάντρα Μπούλοκ, Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ντα'Βάιν Τζόυ Ράντολφ, Μπραντ Πιτ, Όσκαρ Νουνιέζ.

Η συγγραφέας εξωτικών, αισθηματικών περιπετειών Λορέτα Σέητζ πέφτει θύμα απαγωγής ενός μεγαλομανούς πολυδισεκατομμυριούχου, ο οποίος πιστεύει πως οι αρχαιολογικές της γνώσεις είναι το κλειδί για την ανακάλυψη ενός μυθικού θησαυρού σε μια χαμένη πόλη που από λεπτό σε λεπτό κινδυνεύει να πνιγεί στη λάβα του ηφαιστείου που βρίσκεται δίπλα της. Όταν τα ίχνη της Λορέτα χάνονται ξαφνικά, και με τη μάνατζέρ της να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, αυτός που αναλαμβάνει δράση για τη διάσωσή της είναι ο Άλαν, το αφελές μα καλόκαρδο φωτομοντέλο που κοσμεί τα εξώφυλλα όλων των βιβλίων της.

Οι εξωτικές περιπέτειες υπήρξαν ανέκαθεν αγαπημένο είδος στο σινεμά, καθώς υπόσχονταν ταξίδια στο άγνωστο, εντυπωσιακές εικόνες και δράση που κόβει την ανάσα. Στα πρόσφατα χρόνια, ο Ιντιάνα Τζόουνς αλλά και το "πράσινο διαμάντι" έδωσαν μια νέα πνοή στο είδος, εντάσσοντας στην αφήγηση και ικανές δόσεις χιούμορ που διευκόλυναν τη ροή και κέντριζαν το ενδιαφέρον αυτών που θεωρούσαν αυτές τις ταινίες παλιομοδίτικες. Έκτοτε, ανέλαβε η Disney με τους "Πειρατές της Καραϊβικής" που μολονότι πιο στοχευμένης θεματολογίας κράτησαν ψηλά τον πήχη, όπως και το Netflix με απόπειρες τύπου "Red Notice", σε μια εποχή που το σινεμά αναζητούσε την περιπετειώδη έμπνευση στα βιντεοπαιχνίδια και στα επιτραπέζια, θεωρώντας -εσφαλμένα κατ' εμέ- πως το συγκεκριμένο στυλ ήταν ξεπερασμένο.

Η "Χαμένη Πόλη" λοιπόν έρχεται να τιμήσει το είδος, έχοντας καλές προθέσεις αλλά και ένα λαμπερό και αξιολάτρευτο πρωταγωνιστικό δίδυμο. Η Σάντρα Μπούλοκ έχει αποδείξει πολλάκις το κωμικό της ταλέντο, ενώ ο Τσάννινγκ Τέιτουμ δεν έχει πρόβλημα να τσαλακώσει το μάτσο παρουσιαστικό του, με αποτέλεσμα η μεταξύ τους συνύπαρξη να είναι απολαυστική και πειστική ως προς τη χημεία της. Εκεί που χάνει λάδια η ταινία είναι σε αυτήν την καταναγκαστικά αστεία υπερβολή της, με τον χαρακτήρα της μάνατζερ να μοιάζει με κωμικό που παίζει το δικό της νούμερο έξω από το υπόλοιπο φιλμ, όπως και τη σκηνή με τις βδέλλες που θα έπρεπε να έχει τη μισή διάρκεια. Πέραν αυτών, η δράση είναι ικανοποιητική, τα κυνηγητά δίνουν και παίρνουν, ο Ντάνιελ Ράντκλιφ αποδίδει έναν αρκούντως παράφρονα κακό και όλο μαζί κυλά ευχάριστα, αλλά και ανέμπνευστα, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο πως οι δημιουργοί της "Χαμένης Πόλης" στηρίχτηκαν πολύ περισσότερο στο καστ παρά στο σενάριο. Καταπληκτικός ο Μπραντ Πιτ στον σύντομο και ακομπλεξάριστο ρόλο του.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)