Normandie nue (2018)


Κομεντί της SND σε σκηνοθεσία Φιλίπ Λε Γκαι, με τους Φρανσουά Κλουζέ, Φρανσουά-Ξαβιέ Ντεμαιζόν, Ζυλί-Ανν Ροθ, Τόμπυ Τζόουνς, Βίνσεντ Ρήγκαν, Αρτύρ Ντυπόν, Φιλίπ Ρεμπό, Πατρίκ Ντ'Ασουμσάο.

Ένα μικρό χωριό της Νορμανδίας βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση, καθώς οι συνεχώς πτωτικές τιμές χονδρικής, εξωθούν τους κτηνοτρόφους αλλά και τους αγρότες σε κινητοποιήσεις. Μπροστάρης και υποστηρικτής των δικαιωμάτων των συγχωριανών του, ο Δήμαρχος, Ζωρζ Μπαλμπυζάρ, πολλά χρόνια στο αξίωμα, που για χάρη του έχει θυσιάσει την οικογενειακή του ζωή, με την γυναίκα του να τον έχει παρατήσει καθώς εκείνος δεν έβρισκε ποτέ χρόνο για το σπιτικό τους. Με τους πάντες να βρίσκονται προ αδιεξόδου αλλά και σε διαπροσωπικές έριδες, η λύση φαίνεται να πέφτει από τον ουρανό, ή για την ακρίβεια να εγκλωβίζεται με το αυτοκίνητό της στο μπλόκο που είχαν στήσει στην Εθνική. Ένας διάσημος αμερικανός φωτογράφος που έψαχνε να βρει την ιδανική τοποθεσία για την επόμενη φωτογραφία του, μαγεύεται από το λιβάδι που βλέπει μπροστά του και αποφασίζει να το επιλέξει για κάδρο. Μόνο που υπάρχει ένα θέμα: ο Νιούμαν φωτογραφίζει ομάδες από εκατοντάδες καθημερινούς άντρες και γυναίκες ολόγυμνους στο τοπίο που επιλέγει κάθε φορά, οπότε τώρα για μοντέλα του ζητά τους κατοίκους του χωριού. Τώρα πια, τα πάντα βρίσκονται στα χέρια του Δημάρχου, που καλείται να πείσει τους ξεροκέφαλους χωριανούς πως αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία να ακουστούν τα αιτήματά τους απ' άκρη σ' άκρη της Γαλλίας.

Το έχω ξαναγράψει πολλές φορές και θα συνεχίζω να το γράφω με την πρώτη ευκαιρία: το γαλλικό σινεμά είναι ένας οργανισμός ζωντανός, που παράγει πολλούς τίτλους κάθε χρόνο, ασχολείται με τα είδη, εξακολουθεί να πειραματίζεται, αλλά πάνω απ' όλα βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το τώρα της χώρας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Και κάπως έτσι, οι δημιουργοί της ταινίας "Νορμανδία γυμνή", αφουγκράζονται την επικαιρότητα, σχολιάζουν -έστω και επιδερμικά- τα κακώς κείμενα της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και όλη τη συζήτηση περί της κλιματικής αλλαγής και χωρίς να γυρίζουν κανένα σπουδαίο "μεγαλούργημα όλων των εποχών" καταφέρνουν να μας χαρίσουν μια ευχάριστη ηθογραφία, η οποία επηρεασμένη εκ του μακρόθεν από το "Άντρες με τα όλα τους" συγκεντρώνει στην οθόνη ένα γαϊτανάκι από χαρακτήρες και περιστατικά, παντρεύοντας το χιούμορ με τη συγκίνηση. Δεν είναι πως το σενάριο που υπογράφουν ο σκηνοθέτης μαζί με τους Ολιβιέ Νταζά και Βικτόρια Μπεντός δεν έχει τα προβλήματά του. Ίσα-ίσα που επιλέγει ως αφηγήτρια τη μικρή κόρη ενός από τους πλέον άσχετους με την κεντρική ιστορία ήρωες, ο οποίος και να μην συμμετείχε, ουδείς θα αντιλαμβανόταν την απουσία του. Είναι όμως οι προθέσεις καλές, όπως και η επιλογή των ηθοποιών για τον κάθε ρόλο που εν τέλει κερδίζουν τις εντυπώσεις και χαρίζουν τίμια ψυχαγωγία.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)