Aquaman (2018) (IMAX) (3D)


Κόμικ περιπέτεια φαντασίας των Warner/DC, σε σκηνοθεσία Τζέημς Γουάν, με τους Τζέησον Μομόα, Άμπερ Χερντ, Πάτρικ Γουίλσον, Γουίλλεμ Νταφόε, Ντολφ Λούντγκρεν, Νικόλ Κίντμαν, Τεμουέρα Μόρισον. 

Όταν η πριγκίπισσα της Ατλαντίδας δραπετεύει στην επιφάνεια για να αποφύγει τον υποχρεωτικό γάμο που της επέβαλλαν, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι ενός φαροφύλακα, τον οποίο ερωτεύεται. Καρπός του έρωτά τους είναι ο Άρθουρ, ο οποίος φέρει όλες τις εξαιρετικές υπερδυνάμεις της μητέρας του που αναγκάζεται όμως να επιστρέψει στην Ατλαντίδα για να σώσει τη ζωή του. Μετά από χρόνια, ο Άρθουρ μαθαίνει πως πρέπει να διεκδικήσει τον θρόνο από τον ετεροθαλή του αδελφό, εάν θέλει να σώσει τον κόσμο της επιφάνειας από ολοκληρωτική καταστροφή.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Warner καταφέρνει να γυρίσει αψεγάδιαστα μια ταινία από το σύμπαν των υπερηρώων της DC. Η αλήθεια είναι πως κάπως τα είχε καταφέρει και με τη Wonder Woman, αλλά όχι χωρίς προβλήματα. Εδώ, τα πάντα δουλεύουν ρολόι, επιτέλους, ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε μια θεαματική, χορταστική και τόσο αφελή όσο χρειάζεται περιπέτεια φαντασίας, εντυπωσιακή, γρήγορη, θεαματική, αστεία και σέξυ. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, είναι σέξυ ταινία ο Άκουαμαν. Από τη μια έχεις τον πρωταγωνιστή της, τον Τζέησον Μομόα (καλύτερος Άκουαμαν δεν θα μπορούσε να υπάρξει) με το πρόσωπο, τα μάτια, τη φωνή και το κορμί, και από την άλλη την Άμπερ Χερντ (πόσο της πάει το κόκκινο μαλλί δεν λέγεται) που συνδυάζει ιδανικά αυτή τη βελούδινη μη μου άπτου εμφάνιση, με έναν δυναμικό kick ass αισθησιασμό που κατακυριεύει την οθόνη.

Όπου στην οθόνη, εν τω μεταξύ, συμβαίνουν τα μύρια όσα, επάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με τα ψηφιακά εφφέ να δίνουν και να παίρνουν, αλλά να αποκτούν έναν αυθύπαρκτο ρεαλισμό και να μην κλωτσάνε οπτικά, αφού κάτω από τον βυθό διαδραματίζεται η ταινία, στην Ατλαντίδα. Έχει πάει κανείς στην Ατλαντίδα για να μας πει αν είναι έτσι ή αλλιώς; Οπότε, αφού ουδείς την έχει επισκεφθεί, μια χαρά είναι τα εφφέ. Ακόμα κι αν βγει να πει κανείς πως όλο αυτό παρουσιάζεται και εξιστορείται με αφέλεια, να του πείτε πως πολύ καλά κάνει και γίνεται αφελής η ταινία, γιατί εάν έβγαινε προς το σοβαρό θα ήταν για γέλια. Δηλαδή, θέλετε να δείτε σαιξπηρικό δράμα με ανθρώπους που μιλάνε κάτω από το νερό και βγάζουν μπουρμπουλήθρες; Οπότε, το στρωτό και σε πρώτη ανάγνωση σοβαροφανές σενάριο αποκτά μια ανάλαφρη όψη στα χέρια του Τζέημς Γουάν, ο οποίος κατορθώνει να βγάλει ασπροπρόσωπο τόσο τον ήρωά του όσο και την DC. Χωρίς να κάνει εμφανή τα αστεία, ο Γουάν εμφυσά χιούμορ στην ταινία, την ίδια στιγμή που κινηματογραφεί τα πάντα με μια κόμικ αθωότητα, καταφέρνοντας το ακατόρθωτο: γυρίζει με σοβαρότητα μια σοβαρή ταινία που όμως δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά κι αυτό γίνεται κινηματογραφική ψυχαγωγία 2,5 ωρών για geeks  και παρθένους θεατές. Δεν χρειάζεται ούτε να έχεις διαβάσει το κόμικ ούτε να έχεις δει όλες τις άλλες ταινίες της DC για να απολαύσεις τον Άκουαμαν. Περνάς μια χαρά μέσα στην πλήρη άγνοιά σου. 

Κι όλα αυτά, εις απάντηση πολλών που ειρωνεύονταν την επιλογή του Γουάν για την καρέκλα του σκηνοθέτη, αφού προέρχεται από τον χώρο του τρόμου (Σε βλέπω, Το Κάλεσμα, Παγιδευμένη Ψυχή) άρα κρίθηκε εκ προοιμίου "λίγος" και εκτός κλίματος. Φάτε τη σκόνη του, τώρα (ή την άμμο του από τον βυθό της Ατλαντίδας, για να ακριβολογούμε). Εκτός από το ύφος και τον τόνο που προσέδωσε στην ταινία, ο Τζέημς Γουάν, γνωρίζοντας πως η ταινία θα μετατραπεί σε 3D κατά τη διάρκεια της μεταπαραγωγής, τοποθέτησε την κάμερά του σε τέτοιες θέσεις και γωνίες που αναδεικνύουν το βάθος, με αποτέλεσμα ένα από τα καλύτερα 3D μετατροπής που έχουμε δει τελευταία. 

Η τελευταία εικόνα είναι τόσο εμβληματική που φέρνει ανατριχίλες. Πότε με το καλό το sequel;

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα από σειρές και ταινίες που βασίζονται σε κόμικς θα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)