Goodbye Christopher Robin (2017)


Ελληνικός τίτλος: Αντίο Κρίστοφερ Ρόμπιν

Δραματική βιογραφική κομεντί της Fox Searchlight, σε σκηνοθεσία Σάιμον Κέρτις, με τους Ντόμναλ Γκλήσον, Μάργκοτ Ρόμπι, Κέλλυ Μακντόναλντ, Γουίλ Τίλστον. 

Η αληθινή ιστορία πίσω από τη δημιουργία του αγαπημένου ήρωα των παραμυθιών, Γουίνυ, απεικονίζεται σε αυτήν την τρυφερή ταινία που ισορροπεί αξιοπρεπώς ανάμεσα στο βιογραφικό δράμα και το οικογενειακό παραμύθι, γυρισμένη με τη σφραγίδα της βρετανικής υπεροχής. 

Όταν με το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ο θεατρικός συγγραφέας Α. Α. Μιλν επιστρέφει σπίτι του, είναι ένας χαλασμένος άνθρωπος. Τα χαρακώματα στη Γαλλία δεν φεύγουν από το μυαλό του, το οποίο τού παίζει παιχνίδια με κάθε κρότο και κάθε απότομη κίνηση ή θόρυβο. Ασφαλές λιμάνι σε όλα αυτά αναδεικνύεται η κοπέλα που ερωτεύεται και παντρεύεται, η Δάφνη, με την οποία αποκτούν και ένα αγοράκι, τον Κρίστοφερ Ρόμπιν. Τα χρόνια περνούν με το μυαλό και την ψυχή ακόμα κουρασμένα και το Λονδίνο να μην βοηθά καθόλου στη χαλάρωσή του. Έτσι, ο νεαρός συγγραφέας αποσύρεται με την οικογένειά του σε ένα εξοχικό στο Σάσεξ, με σκοπό να αφιερωθεί στο νέο του βιβλίο, που επιθυμεί να μην είναι ακόμα μία θεατρική φάρσα, αλλά ένα έργο που θα αποτρέψει άλλους πολέμους στο μέλλον. Όταν, μετά από έναν διαπληκτισμό, η γυναίκα του φεύγει για το Λονδίνο και η γκουβερνάντα αναγκάζεται να επισκεφθεί την ετοιμοθάνατη μητέρα της, ο Άλαν μένει μόνος με τον γιο του, τον Κρίστοφερ, ανακαλύπτοντας τον υπέροχο κόσμο που ο μικρός είχε πλάσει στο μυαλό του, παίζοντας με τα λούτρινα ζωάκια του: τον αρκούδο, τον τίγρη, το γουρουνάκι... Και κάπως έτσι γεννιέται το πρώτο ποίημα με ήρωα τον Κρίστοφερ Ρόμπιν και το αρκουδάκι του τον Γουίνυ, για να ακολουθήσει μια σειρά βιβλίων με τεράστια επιτυχία σε ολόκληρον τον κόσμο, με τη διαφορά πως όσο ο Γουίνυ και ο "Κρίστοφερ Ρόμπιν" των βιβλίων γίνονταν πιο γνωστοί και διάσημοι, τόσο αποξενώνονταν ο πατέρας με τον γιο. 

Μα είναι τόσο τρυφερή ιστορία και ταυτόχρονα με τόσο κρυφό πόνο, που πραγματικά σε κάνει να λατρεύεις ακόμα περισσότερο τους ήρωες του Δάσους των Γαλάζιων Ονείρων, όταν αναγνωρίζεις πώς γεννήθηκαν στο χαρτί. Άλλωστε, μόνο μέσα από τον πόνο το μυαλό ξεσπάει και δημιουργεί ονειρικούς κόσμους, έτσι δεν είναι; Και ο Άλαν Μιλν ήταν πονεμένος άνθρωπος που τελικά βρήκε ένα φανταστικό καταφύγιο στα βιβλία του, για να χάσει το πραγματικό του καταφύγιο που ήταν η αγάπη του γιου του. Δύσκολο εγχείρημα να αποτυπώσεις στο φιλμ την αληθινή ιστορία του δημιουργού και του "πρωταγωνιστή" του, χωρίς να κάνεις να φανούν γκροτέσκο και θλιβερά τα δημιουργήματά του. Πώς να βγεις και να πεις πως ο Γουίνυ και ο Γκαρής και ο Τίγρης και ο Ρω ήταν δημιουργήματα ενός ταραγμένου μυαλού; Πώς να εξιστορήσεις την επιτυχία των βιβλίων, όταν για χάρη της ένα οκτάχρονο αγοράκι "ξεπουλήθηκε" στα media;

Το καταφέρνει, όμως, η ταινία, κρατώντας όπως προείπα τις ισορροπίες τόσο-όσο, έχοντας ως τεράστια αβάντα το βρετανικό φλέγμα της και αυτήν την αποτυπωμένη στο DNA των Βρετανών συναισθηματική αποστασιοποίηση που στην προκειμένη περίπτωση δουλεύει ρολόι για τις ανάγκες της ιστορίας. Τεράστιο ατού και ο μικρούλης Γουίλ Τίλστον στον ρόλο του Κρίστοφερ Ρόμπιν, που κρατά την ταινία στους ώμους του, αναδεικνύοντας τη σεμνή παρουσία του πατέρα Ντόμναλ Γκλήσον και την αλλού γι' αλλού μητέρα του που ερμηνεύει μια πανέμορφη αλλά χωρίς βάθος χαρακτήρα Μάργκοτ Ρόμπι. Ίσως γι' αυτό να αποκτά "μητρικό" ρόλο η γκουβερνάντα που η Κέλλυ Μακντόναλντ αποδίδει τρυφερά σαν μια τεράστια αγκαλιά. Κρατώντας όλη την αισιοδοξία και τη σχεδόν παραμυθένια ατμόσφαιρα της βρετανικής εξοχής έτσι όπως τη φαντάζεται με τα αθώα μάτια του ο μικρούλης Κρίστοφερ, το σενάριο βγάζει συγκρατημένο το δράμα εξιστορώντας όλη αυτήν την παράξενη/παράδοξη σχέση αγάπης μεταξύ πατέρα και γιου. Φωτογραφία, μουσικές, σκηνικά και κοστούμια αποδίδουν στο έπακρο την εποχή -επίσης παίζοντας μεταξύ ρεαλισμού και παραμυθιού- με αποτέλεσμα μια ταινία που σε συγκινεί και σε ταξιδεύει. Η τελευταία σκηνή σε εκείνο το παγκάκι μοιάζει να βγήκε μέσα από τα βιβλία του Γουίνυ. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις κομεντί, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)