Ο σκληρός άντρας (1961) (Α/Μ)


Κωμωδία της Finos, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Κώστα Χατζηχρήστο, Μάρθα Βούρτση, Μάρθα Καραγιάννη, Κώστα Βουτσά, Σπεράντζα Βρανά, Τζόλυ Γαρμπή, Βαγγέλη Πρωτόπαππα.

Ο Ηρακλής Λεοντόπουλος, εντελώς κόντρα στο όνομά του, είναι ένας καλοπροαίρετος και δειλός δημόσιος υπάλληλος, με σύμβαση εκτάκτου, ο οποίος επιτρέπει στους πάντες να τον τραμπουκίζουν: από την προϊσταμένη του στο γραφείο, μέχρι τους νοικάρηδές του στο τριώροφο που έχει κληρονομήσει που σκαρφίζονται χίλιους δυο τρόπους για να του τρώνε τα νοίκια. "Θύμα του ενοικιοστασίου", όπως υποστηρίζει διαρκώς και ο ίδιος, αναγκάζεται να μένει στο νοίκι αφού δεν τολμά να κάνει έξωση σε κανέναν, ενώ αυτό δεν εμποδίζει τον δικό του ιδιοκτήτη να κάνει σε εκείνον έξωση εφόσον έχει στην κατοχή του ιδιόκτητο σπίτι. Από τη δύσκολη αυτή κατάσταση φαίνεται ότι μπορεί να τον βγάλει μια νεαρή, φιλόδοξη και καπάτσα δικηγόρος που του ζητά να αγριέψει και με τη βοήθειά της να πάρει επιτέλους τα λεφτά του. Μόνο που τα πράγματα περιπλέκονται και κάποια στιγμή, αυτό το άκακο ανθρωπάκι κρατείται από την αστυνομία με τις κατηγορίες διάρρηξης, κλοπής και απόπειρας φόνου.

Μια θεατρική επιτυχία του Γεωργίου Ρούσου διασκευάζεται για τον κινηματογράφο από τον Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος τής προσδίδει τη δική του ταυτότητα, έχοντας στα χέρια του ένα δυνατό επιτελείο ηθοποιών. Ο Κώστας Χατζηχρήστος αποδίδει στην εντέλεια τον ρόλο του φοβισμένου Ηρακλή, ακολουθώντας το ερμηνευτικό ύφος του συνόλου, μπολιάζοντάς τον όμως διακριτικά με την αυτοσχεδιαστική άνεση που είχε σε πλεόνασμα. Πολύ μεγάλη έκπληξη η Μάρθα Βούρτση σε κωμικό ρόλο (έναν από τους ελάχιστους στην καριέρα της αλλά και σε μία από τις λιγοστές εμφανίσεις της σε ταινία της Finos Film). Είναι καλογυρισμένο και καλομονταρισμένο (παρά την κλασσική θεατρικότητα των μονοπλάνων), γρήγορο και με έξυπνες, κοφτές ατάκες σε κάμποσα σημεία. Αβανταδόρικη σκηνή είναι αυτή στο κρατητήριο, όταν η Σπεράντζα Βρανά μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τον ρόλο της μαγκιόρας γυναίκας που την είχε κάνει να ξεχωρίζει στις μεγάλες επιθεωρήσεις της εποχής.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)