Οι 900 της Μαρίνας (1961) (Α/Μ)


Κομεντί της Κρόνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Θάνου Σαντά και Κώστα Δούκα, με τους Γκέλυ Μαυροπούλου, Άρη Μαλλιαγρό, Νίκο Τζόγια, Σόνια Ζωίδου, Λαυρέντη Διανέλλο, Φρόσω Κοκόλλα, Θανάση Βέγγο, Περικλή Χριστοφορίδη.

Παραμονές εκλογών σε ένα μικρό χωριό, αντιμέτωποι είναι ένας παλαίμαχος βουλευτής και ένας νεαρός δικηγόρος, οι οποίοι εκπροσωπούν και μια εντελώς διαφορετική αισθητική και προσέγγιση των πραγμάτων. Ό,τι κι αν λένε, όμως, όσα κι αν υπόσχονται, είτε ψεύτικα είτε αληθινά, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι στο τσεπάκι του του Προέδρου του χωριού, ο οποίος έχει "δικούς" του 900 ψηφοφόρους που ουσιαστικά θα κρίνουν την έκβαση της διαδικασίας. Αυτή η μαγιά των ψηφοφόρων είναι και η προίκα της κόρης του, της Μαρίνας, η οποία γι'αυτόν τον λόγο είναι και πολύφερνη νύφη. Έλα, όμως, που η Μαρίνα είναι ερωτευμένη με τον νεαρό υποψήφιο δικηγόρο που αρνείται κατηγορηματικά να υποκύψει στους εκβιασμούς του πατέρα του για την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Πρόκειται για τη μεταφορά στον κινηματογράφο του θεατρικού έργου του Παναγιώτη Καγιά, "Ο τοπικός παράγων" που είχε πρωτοανεβεί το καλοκαίρι του 1945 στο θέατρο Κοτοπούλη-Rex, από τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και μάλιστα με σκηνικά του Γιώργου Ανεμογιάννη, ο οποίος αναφέρεται σε περίοπτη θέση στο εξώφυλλο του τότε προγράμματος. Κατά πως φαίνεται, οι υποθέσεις εκλογικού μαγειρέματος από τους "influencers" της εποχής, ήταν επίκαιρες και στις αρχές του '60. Παρά το φρέσκο θέμα της, όμως, η ταινία πέφτει στην παγίδα της αισθητικής πολλών ταινιών της εποχής, οπότε χάνει σε ρυθμό, χωρίς παρ' όλα αυτά να γίνεται και κακή. Είναι οι ερμηνείες που δεν αναδεικνύουν την κωμικότητα του κειμένου και η σκηνοθεσία που είναι κατά βάση διεκπεραιωτική. Κάπως έτσι, έμεινε και το κοινό αδιάφορο, με την ταινία να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις των ελληνικών παραγωγών της σαιζόν, με ελάχιστα εισιτήρια.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)