Στουρνάρα 288 (1959) Α/Μ)


Εναλλακτικός τίτλος: Φτώχεια και αριστοκρατία 

Δραματική κομεντί των Κονιτσιώτη/Ιορδάνογλου, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, με τους Σοφία Βέμπο, Ορέστη Μακρή, Ντίνο Ηλιόπουλο, Σμαρούλα Γιούλη, Κυβέλη Θεοχάρη, Μαίρη Χρονοπούλου, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Μαρίκα Κρεβατά, Γιώργο Γαβριηλίδη, Βούλα Χαριλάου, Νίκο Καζή.

Οι καθημερινές, μικρές και μεγάλες στιγμές, είτε αστείες είτε δραματικές, των κατοίκων της πολυκατοικίας της οδού Στουρνάρα 288, αποτελούν τον κεντρικό καμβά αυτής της ηθογραφίας που βασίζεται στο θεατρικό του Μίμη Τραϊφόρου και του Δημήτρη Βασιλειάδη. Η κινηματογραφική διασκευή και σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου, αλλά και η φροντισμένη παραγωγή, απογειώνουν στη μεγάλη οθόνη τις ιστορίες των κατοίκων της πολυκατοικίας που αποτελεί ταυτόχρονα και έναν μικρόκοσμο της αθηναϊκής κοινωνίας του '50. Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο ατού της ταινίας είναι το απίστευτο επιτελείο ηθοποιών που ενσαρκώνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που στα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να παραπέμπει σε ταινία του Άλτμαν. 

Έχοντας ως οδηγό το εξαιρετικό πρωτότυπο κείμενο που κατορθώνει να σχολιάζει μέσα από την χιουμοριστική ματιά του καταστάσεις και συνθήκες της εποχής, η ταινία έκανε μεγάλη επιτυχία στην εποχή της και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα φωτεινά σημεία της ιστορίας του ελληνικού σινεμά. Έχει πολύ ωραίες στιγμές, άριστη ισορροπία ανάμεσα στους χαρακτήρες και στη μεταξύ τους δυναμική, και μια λιτή κινηματογραφική ματιά που την προστατεύει από μελούρες και άλλες επικίνδυνες συμβάσεις της εποχής. Ιστορικά δε, πρόκειται για μία από τις ελάχιστες ταινίες συνόλου που έχει βγάλει ο ελληνικός κινηματογράφος. Αντίστοιχα μεγάλη επιτυχία είχε σημειώσει και η θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Πέλλου Κατσέλη, που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1957 στο θέατρο Βέμπο στο Μεταξουργείο, για να συνεχίσει και τη χειμερινή σαιζόν 1957-58 στο θέατρο Κυβέλης, στην πλατεία Συντάγματος.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)