Τσακιτζής, ο προστάτης των φτωχών (1960) (Α/Μ)


Δραματική περιπέτεια της Τζαλ Φιλμ, σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου, με τους Ανδρέα Μπάρκουλη, Γκέλυ Μαυροπούλου, Στέφανο Στρατηγό, Τάκη Μηλιάδη, Αλέκα Στρατηγού, Άννα Παϊτατζή, Νάσο Κεδράκα, Ταϋγέτη.

Κάπου 15 χρόνια νωρίτερα, οι άνδρες του Ομάρ Πασά σκοτώνουν μια οικογένεια Χριστιανών για να τους πάρουν την περιουσία. Τους είχε καταδώσει η υπηρέτριά τους, η Αϊσά, την οποία παίρνει ο Πασάς για γυναίκα του. Μοναδική που σώζεται είναι η μικρή κορούλα της οικογένειας που δίνεται σε σπιτικό Τούρκων όπου την ανατρέφουν ως μωαμεθανή με το όνομα Ζεχρά, αποκρύπτοντάς της την αλήθεια. Σήμερα, η Ζεχρά, νεαρή κοπέλα πια, είναι η δεύτερη γυναίκα του Πασά, ορκισμένη να πάρει εκδίκηση από αυτόν που της έχουν πει πως σκότωσε για να ληστέψει τους γονείς της, τον Τσακιτζή, έναν ληστή που υπερασπιζόταν τους αδύναμους. 

Ο Νίκος Φώσκολος είχε γράψει το σενάριο και αυτό συγκαταλέγεται στα θετικά της ταινίας, αφού έχει όλα όσα χρειάζονται για ένα χορταστικό και πλούσιο σε συγκινήσεις θέαμα: τουρκοκρατία, ίντριγκα, έρωτες, ζηλιάρες συζύγους και κρυμμένα μυστικά. Βέβαια, το εύρημα να προστεθούν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης μπορεί να ακούγεται χαριτωμένο, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο βοηθά. Η παραγωγή είναι που σκοτώνει την ταινία (κι ας τη θεωρούσε υπερπαραγωγή στην αφίσα της η Τζαλ). Με εξαίρεση τα εξωτερικά γυρίσματα που δίνουν πνοή στην ιστορία, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της φτώχειας, ενώ η φωνοληψία που έγινε σε δεύτερο χρόνο και κακοπαιγμένη είναι και χωρίς ίχνος φυσικών ήχων, με ολέθρια αποτελέσματα για την παρακολούθηση. Τουλάχιστον, ακούγεται η πρωτότυπη μουσική που έγραψε ο Γιώργος Κατσαρός.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)