Out of the past (1947) (A/M)



Ελληνικός τίτλος: Αμάρτημα του παρελθόντος

Δραματική περιπέτεια της RKO σε σκηνοθεσία Ζακ Τουρνέρ, με τους Ρόμπερτ Μήτσαμ, Τζέην Γκρηρ, Κερκ Ντάγκλας, Βιρτζίνια Χιούστον, Πωλ Βάλεντάιν.

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Τζεφ Μάρκχαμ ζει με αλλαγμένο όνομα σε μια μικρή πόλη της Καλιφόρνια όπου διατηρεί πρατήριο καυσίμων. Κι ενώ η ζωή του εκεί κυλά ήρεμα με την κοπέλα που αγαπά, ένας επισκέπτης από το παρελθόν που τον αναζητά, φέρνει μαζί του τον κίνδυνο και την απειλή.

Με την RKO στα χρόνια του '40 να έχει διακριθεί ως η σοβαρότερη των "μικρών" εταιρειών με μια σειρά ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού, το συγκεκριμένο, εξαιρετικό από κάθε άποψη φιλμ-επιτομή του "νουάρ" την ανεβάζει στην Α' Εθνική. Η απόφαση της Εταιρείας να σπρώξει χρήμα στην ταινία ήταν ειλημμένη, όμως δεν θα αρκούσε αυτό αν δεν υπήρχε αυτή η ευλογημένη μάζωξη ταλέντου σε κάθε τομέα της. Κατ' αρχάς ο γεννημένος στη Γαλλία σκηνοθέτης Ζακ Τουρνέρ που είχε ήδη εμφυσήσει καλλιτεχνική πνοή στο τμήμα τρόμου της RKO το 1942 με "Το φιλί της μάγισσας" (Cat People) που είχε αποτελέσει μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Ακολούθησαν κάποια ακόμα τρόμου, έως ότου ο Τουρνέρ μπαίνει με συγκριτική επιτυχία και σε άλλα χωράφια, καθοδηγώντας μεγαλύτερους σταρ, όπως τη Χέντυ Λαμάρ στη "Σκλάβα της αγάπης" ή τον Γκρέγκορυ Πεκ στο "Σπάστε τα δεσμά". Στο πλευρό του, ιδανικός συνεργάτης που κι αυτός με τη σειρά του κουβαλά ευρωπαϊκό ύφος και ταμπεραμέντο, στέκει ο Νίκολας Μουζουράκα στη διεύθυνση φωτογραφίας, γνώριμοι μεταξύ τους από τη συνεργασία τους στο "Cat People". Μετά από την εξαιρετική δουλειά που είχε κάνει έναν χρόνο νωρίτερα στον "Βουβό πόθο", ο Μουζουράκα αποδεικνύεται ιδανικός συνεργάτης του Τουρνέρ σε τούτην εδώ την ιστορία προδοσίας και διπλοπρόσωπων ερώτων. Σκιές, φλου φίλτρα στο περίγραμμα και ένα "βρώμικο" ασπρόμαυρο καλύπτουν σαν δυσοίωνη ομίχλη τον επιβλητικό και αποφασιστικό Ρόμπερτ Μήτσαμ που από προδομένη μαριονέτα μετατρέπεται σε άρχοντα του παιχνιδιού το οποίο όμως ήταν καταδικασμένο από την αρχή. Η Τζέην Γκρηρ απέναντί του είναι από τις πιο κομψές σκύλες που έχει βγάλει το Χόλυγουντ, με μια φορμαρισμένη ερμηνεία που μεταπηδά από την εύθραστη κορασίδα στην πιο ανηλεή κυνηγό. Ο Κερκ Ντάγκλας (που εδώ είναι ανατριχιαστικά ίδιος με τον γιο του), στη μόλις τρίτη του κινηματογραφική εμφάνιση, διαμορφώνει έναν ρόλο παγερό και ασύμμετρα επικίνδυνο πίσω από ένα ευγενικό χαμόγελο που πάντοτε στοιχειώνει σαν μάσκα το πρόσωπό του. Πολύ όμορφος και επιβλητικός είναι και ο πρωτοεμφανιζόμενος εδώ Πωλ Βάλεντάιν που υποδύεται το δεξί του χέρι, υπέρκομψος και δολοφονικός, με πρόσωπο αγγελικό και παράστημα αγαλμάτινο. Δεν έκανε σπουδαία πράγματα ο έρημος και μετά από λίγες ταινίες χάθηκε σε ασήμαντους ρόλους στην τηλεόραση. Είναι συγκινητικά αστείο πάντως να τον συναντάμε σε ένα σύντομο πέρασμα το 1984 στο remake της ταινίας που γύρισε ο Τέυλορ Χάκφορντ με τίτλο "Έρωτας δίχως αύριο". Συναρπαστικό, γρήγορο, απρόσμενο και τραγικό, το "Αμάρτημα του παρελθόντος" χαίρει ενός εξαιρετικού σεναρίου και καλογραμμένων διαλόγων που υπογράφει ο Ντάνιελ Μέινγουόρινγκ με το ψευδώνυμο Τζέφρυ Χομς, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει και στο βιβλίο του "Build My Gallows High" όπου βασίζεται η ταινία.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)