Prodigal son (2 Σαιζόν, 2019-2021)


 

Αστυνομική σειρά των Warner/Fox, δημιουργία των Κρις Φέντακ και Σαμ Σκλάβερ, με τους Τομ Πέυν, Μάικλ Σην, Λου Ντάιαμοντ Φίλιπς, Χάλστον Σέητζ, Ωρόρα Περινώ, Φρανκ Χαρτς, Μπέλαμυ Γιανγκ.

Ο Μάλκολμ Μπράιτ μεγάλωσε υπό το βάρος μιας τεράστιας οικογενειακής τραγωδίας. Ο πατέρας του είναι ο διαβόητος κατά συρροήν δολοφόνος που έμεινε γνωστός ως "Ο χειρουργός" και ο οποίος συνελήφθη με ευθύνη του ίδιου του γιου του όταν ήταν μικρό παιδί. Στη δεκαετία που μεσολάβησε δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους, και κάποια στιγμή ο ο Μάλκολμ ξεκινά την καριέρα του ως profiler στο FBI. Μόνο που η ακραία του συμπεριφορά και οι αδίστακτες αποφάσεις του τον οδηγούν σε απόλυση, οπότε μετά από λίγο τον βρίσκουμε να εργάζεται ως σύμβουλος στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης. Με την αλλόκοτη ικανότητά του να μπαίνει στο μυαλό του δράστη, γίνεται εξαιρετικός στην επίλυση των υποθέσεων στις οποίες συμμετέχει, παρά τα ψυχολογικά του βαρίδια. Έως ότου ένας δολοφόνος μιμείται τις μεθόδους του πατέρα του και μοναδική διέξοδος είναι η Αστυνομία να συνομιλήσει με τον Χειρουργό που βρίσκεται σε ειδική πτέρυγα των φυλακών. Μόνο που εκείνος θέτει ως απαράβατο όρο για να τους βοηθήσει να επικοινωνεί μόνο με τον γιο του.

Ενδιαφέρουσα είναι η δομή της νέας αυτής αστυνομικής σειράς της ελεύθερης αμερικανικής τηλεόρασης, η οποία φέρνει στο προσκήνιο μια ενδιαφέρουσα συνθήκη συνεργασίας για την επίλυση των αυτοτελών -κυρίως- υποθέσεων της κάθε εβδομάδας, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο το δίδυμο πατέρα (εγκληματία)-γιου (εργάτη του νόμου), δανειζόμενη ταυτόχρονα κάτι από τη Σιωπή των Αμνών. Ομολογώ πως τα επεισόδια της κάθε εβδομάδας κρατούσαν αμείωτη την ένταση και την αγωνία, ενώ τις περισσότερες φορές ο δράστης ήταν καλά κρυμμένος (μολονότι αν έψαχνες ανάμεσα στους πιο "αθώους" τότε μάλλον θα τον είχες βρει). Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές, ο Τομ Πέυν και ο Μάικλ Σην βγάζουν ένταση και χημεία μεταξύ τους, καθώς μοιράζονται την ίδια τρέλα από την ανάποδη, με ερμηνείες φροντισμένες. Ο Σην είναι έμπειρος ηθοποιός, οπότε βρήκε την τρέλα που απαιτεί ο ρόλος και την πηγαίνει βόλτα σε κάθε επεισόδιο, εμποτισμένη με τις απαραίτητες δόσεις συναισθήματος και πατρικής αγάπης, ενώ απέναντί του ο Τομ Πέυν παρουσιάζει αρκούντως επιτυχημένα έναν αριστοκράτη action hero που τον βαραίνει το σκοτεινό του παρελθόν και όσα του κρύβει το ταραγμένο του μυαλό. Ο Λου Ντάιαμοντ Φίλιπς παραμένει αγέρωχος όσα χρόνια κι αν πέρασαν από το "La Bamba", ενώ η πάντα πανέμορφη και αριστοκράτισσα Μπέλαμυ Γιανγκ μοιάζει να επαναλαμβάνει την ερμηνεία της από το "Scandal". Στο τσακ ολοκληρώθηκε η πρώτη σαιζόν μόλις πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, ενώ η σειρά έχει πάρει πράσινο φως και για την επόμενη περίοδο.

Ταλαιπωρημένη από την πανδημία ξεκίνησε και η δεύτερη περίοδος του "Prodigal Son", όπως και πολλές άλλες σειρές της τηλεοπτικής σαιζόν 2020-2021, με μόλις 13 επεισόδια που έμελλαν να είναι και τα τελευταία του. Οι χαμηλές πτήσεις που σημείωσε στους πίνακες τηλεθέασης της γραμμικής μετάδοσης από το αμερικανικό Fox οδήγησαν το δίκτυο στην ακύρωση της σειράς μετά το cliffhanger φινάλε του νέου κύκλου. Η αλήθεια είναι πως μολονότι δεν υπήρξε και κανένα αριστούργημα, σίγουρα ήταν από τις πιο διασκεδαστικές που είχε βγάλει η ελεύθερη τηλεόραση και ταυτόχρονα μία από τις πλέον περίπλοκες επί των διαπροσωπικών σχέσεων των ηρώων της. Φαίνεται όμως πως ένας φυλακσιμένος serial killer που βοηθά τον ελαφρώς διαταραγμενο γιο του στη διαλεύκανση εγκλημάτων για λογαριασμό της αστυνομίας δεν έκανε και μεγάλο γκελ στον μέσο αμερικανό τηλεθεατή που έδειξε πως προτιμά πιο παραδοσιακά αστυνομικά εβδομαδιαία δράματα για την ψυχαγωγία του. Πάντως, ο δεύτερος κύκλος έκανε και κάποια βήματα προς τα εμπρός με την προσθήκη μάλιστα της Κάθριν Ζετα Τζόουνς στον ρόλο μιας γιατρού των φυλακών με εξίσου σκοτεινή ατζέντα, ενώ εξαιρετική ένταση και μεγάλη αγωνία είχαν τα τρία τελευταία επεισόδια με τις αναπάντεχες ανατροπές και τη διαρκή τους δράση. Τουλάχιστον, όπως κι αν ολοκληρώνεται στον αέρα το τελευταίο επεισόδιο, υπάρχει μια αίσθηση τέλους, την ίδια στιγμή που οι δημιουργοί της σειράς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η μαμά Warner που υπογράφει την παραγωγή να βρει άλλη στέγη για τη συνέχεια των περιπετειών του "Χειρουργού" και του γιου του. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)