Sanditon (2019)

Δραματική σειρά εποχής του ITV, δημιουργία του Άντριου Ντέηβις, με τους Ρόουζ Γουίλλιαμς, Τέο Τζέημς, Κέητ Άσφηλντ, Κρύσταλ Κλαρκ, Τέρλοου Κόνβερυ, Τζακ Φοξ, Κρις Μάρσαλ, Ανν Ράιντ.

Ένα τυχαίο περιστατικό φέρνει τη δεσποινίδα Σαρλότ Χέυγουντ, στο Σάντιτον, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο έτοιμο να περάσει σε μια νέα εποχή, καθώς ένα τεράστιας έκτασης οικιστικό σχέδιο βρίσκεται υπό κατασκευή, έτοιμο να μεταμορφώσει τη μικρή πόλη σε τουριστικό προορισμό της αριστοκρατίας του Λονδίνου. Η νεαρή Σαρλότ, πνεύμα ανήσυχο και διψασμένο για νέες εμπειρίες, συναρπάζεται από τον φαινομενικό αέρα ευφορίας της πόλης και παρασύρεται από τις ίντριγκες και τα μυστικά των ανθρώπων της. Μόνο που είχε υπολογίσει χωρίς τον νεαρό αδελφό του επιχειρηματία που κρύβεται πίσω από όλο αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο, τον νεαρό Σίντνεϋ Πάρκερ, άνθρωπο ταξιδεμένο και με εμπειρίες που του έχουν χαράξει τη ζωή και ο οποίος θα βρεθεί απέναντι στο δικό της ελεύθερο και αισιόδοξο πνεύμα, βάζοντάς την πολλές φορές να αναρωτηθεί για τις αξίες της ζωής της.

Αφού δεν έμεινε μυθιστόρημα για μυθιστόρημα της Τζέην Ώστεν που να μην έγινε ταινία ή σήριαλ, βάλαμε χέρι και στα ανολοκλήρωτά της. Το Σάντιτον είναι ένα χειρόγραφο που ανακαλύφθηκε μετά τον θάνατο της συγγραφέως, το οποίο η Ώστεν ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1817 αλλά εγκατέλειψε μετά από δύο μήνες και μόλις 11 κεφάλαια, πιθανότατα λόγω της βεβαρημένης της υγείας. Ο δημιουργός της σειράς χρησιμοποίησε το πρωτότυπο υλικό για να συστήσει τους ήρωες και τις καταστάσεις στους θεατές και προφανώς αργότερα αυτοσχεδίασε, πλάθοντας μια κάπως σκοτεινή ιστορία ερώτων και προδοσίας, με φόντο το χαμογελαστό και ανάλαφρο σύμπαν της Τζέην Ώστεν. Οι πρωτοβουλίες που πήρε ξένισαν τους θεατές που βρήκαν τη σειρά πολύ μαύρη για να είναι από βιβλίο της Ώστεν, πολύ σέξυ και με κάμποσο γυμνό. Επειδή, όμως, δεν είμαστε εδώ για να εκτελέσουμε τεστ αυθεντικότητας στο σενάριο της σειράς, θα μείνω απλά στο πιο ουσιώδες: μέσα σε μια βιβλιοθήκη αναρίθμητων σειρών εποχής της βρετανικής τηλεόρασης, τούτη εδώ δεν ήρθε να προσθέσει τίποτα παραπάνω. 

Παραγωγή, καστ, ερμηνείες, όλα είναι άνω του μέσου όρου, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να σου κλείνει το μάτι ως κάτι το ξεχωριστό, ως δόλωμα για να αφοσιωθείς στη σειρά. Για να συμφωνήσω εν μέρει με τις αντιδράσεις του κοινού, υπάρχει μία "κόντρα" μεταξύ της βασικής ιστορίας και των χαρακτήρων όπως τους δημιούργησε η Τζέην Ώστεν (κρίνοντας και από το πρότερο έργο της) με την έκβαση που οραματίσθηκε ο σεναριογράφος. Και το πρόβλημα φυσικά δεν είναι αν η σειρά έχει περισσότερο γυμνό από όσο θα έπρεπε (δηλαδή καθόλου) μα το ότι τα δύο αυτά "σύμπαντα" συγκρούονται και τελικά δεν αντιλαμβάνεσαι προς τι γίνονται πολλά από όσα γίνονται. Τελικά, χάνεται λίγο η μπάλα και πιάνεις τον εαυτό σου να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις παράλληλες ιστορίες (όπως της σχεδόν αιμομικτικής σχέσης δύο ετεροθαλών αδελφών, κατά την οποία ο ηθοποιός Τζακ Φοξ είναι σαν να χρονομετέφερε τον ρόλο του από τη "Riviera" στον 19ο αιώνα) παρά για την πρωταγωνίστρια και την ενδεχόμενη σχέση της με τον μονίμως μουτρωμένο και δυσαρεστημένο νεαρό αδελφό του οικοδεσπότη της. Με αυτά και με εκείνα, η τηλεθέαση δεν τα πήγε όσο καλά περίμενε το βρετανικό δίκτυο και η σειρά ματαιώθηκε μετά τα 8 επεισόδια της πρώτης σαιζόν. Αν δεν ευοδώσουν κάποιες απόπειρες να μεταφερθεί σε άλλη στέγη και με δεδομένο το cliffhanger φινάλε, η σειρά θα έχει και αυτή την ίδια τύχη με το βιβλίο: θα είναι αμφότερα ανολοκλήρωτα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)