Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται (1953) (Α/Μ)




Κομεντί της Ανζερβός σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζαρίδη, με τους  Πέτρο Κυριακό, Σάσα Ντάριο, Γιώργο Καμπανέλλη, Γκέλυ Μαυροπούλου, Νίκο Ματθαίο, Νανά Παπαδοπούλου.

Ο Πέτρος Κολαούζος είναι ένας καλόκαρδος ταβερνιάρης που μεγάλωσε σχεδόν μόνος του τον γιο του, από τότε που χήρεψε από τη γυναίκα του. Καρδιά των ανθρώπων της γειτονιάς, ο κυρ Πέτρος όχι μόνο ταΐζει αλλά ακούει και τις ιστορίες των πελατών του, για τους οποίους έχει πάντα έναν λόγο να πει και μια συμβουλή να δώσει. Στο μεταξύ, ο γιος του που καλοσπούδασε και καλοαρραβωνιάστηκε με κόρη αριστοκρατικής οικογενείας του ζητά να αλλάξει συμπεριφορά και μάθει περισσότερους καλούς τρόπους, ούτως ώστε να μην κάνει άσχημη εντύπωση στη συμπεθέρα που έχει μάθει στα "σεις" και τα "σας", άρα η συναναστροφή με έναν λαϊκό ταβερνιάρη δεν είναι του κύκλου της. Από αγάπη προς τον γιο του, ο κυρ Πέτρος αποφασίζει να συμμορφωθεί και να προσποιηθεί πως είναι κάτι άλλο, όμως και η υπομονή και η καλή θέληση έχουν τα όριά τους.

Πολύ διάσημη και αγαπημένη στο ελληνικό κοινό ιστορία που γνώρισε ουκ ολίγες εκδοχές. Το θεατρικό του Σπύρου Μελά όπου και βασίζεται γράφτηκε το 1935 για τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου-Νορ), η οποία και το ανέβασε στο θερινό θέατρο που έφερε το όνομά της (γωνία Ιουλιανού & Γ' Σεπτεμβρίου), με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Λογοθετίδη και τον Κώστα Μουσούρη. Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία της παράστασης που παιζόταν για έναν ολόκληρο χρόνο, γεγονός ασύλληπτο για τα χρόνια εκείνα, προφανώς έχοντας μεταφερθεί στο χειμερινό "Θέατρο Αλίκης", το σημερινό "Μουσούρη", στην Πλατεία Καρύτση. Κάποια στιγμή μόνο, τον Λογοθετίδη αντικατέστησε στον θίασο ο Χριστόφορος Νέζερ. Το 1936 διασκευάζεται σε οπερέτα, σε μουσική του Νίκου Χατζηαποστόλου που ανεβάζει ο θίασος του Πέτρου Κυριακού. Κάπως έτσι προφανώς, ο ίδιος πρωταγωνιστής εμφανίζεται και στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου, σε αυτήν εδώ την εν γένει καλαίσθητη παραγωγή που την επιβαρύνουν απλά τα χρόνια της και οι δυσκολίες -τεχνικές ως επί τω πλείστον- της εποχής. Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Γκέλυς Μαυροπούλου, κοριτσάκι 21 ετών εδώ, δίπλα σε μια μπριόζα και απολαυστική Σάσα Ντάριο. Τη σκηνοθεσία διαβάζω πως είχε αναλάβει ο Νίκος Τσιφόρος, ο οποίος όμως αποχώρησε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και τελικά ολοκλήρωσε ο Γιώργος Λαζαρίδης που είχε γράψει και το σενάριο. Το 1977, η Finos Film γυρίζει ένα -ας πούμε- remake με τον τίτλο "Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται", σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη και με πρωταγωνιστή τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, o οποίος ουσιαστικά μετέφερε στην ταινία την περσόνα του κυρ Γιώργη από το υπερ-επιτυχημένο "Λούνα Παρκ" της τηλεόρασης.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)