Garde alternée (2017)



Ελληνικός τίτλος: Πού θα κοιμηθείς απόψε;

Κομεντί της Wild Bunch σε σκηνοθεσία Αλεξάντρα Λεκλέρ, με τους Βαλερί Μπονετόν, Ντιντιέ Μπουρντόν, Ιζαμπέλ Καρέ, Λωράν Στοκέρ, Μισέλ Βιγερμόζ.

Όταν η Σαντρίν ανακαλύπτει πως ο σύζυγός της την απατά, αποφασίζει το αδιανόητο: αντιμετωπίζει κατάφατσα την ερωμένη του και της προτείνει να τον έχουν και οι δύο εναλλάξ έως ότου κάποιος από τους τρεις αποφασίσει τι θέλει να κάνει με τη ζωή του. Η Βιρζινιά που και αυτή έχει απηυδήσει από τη συμπεριφορά του Ζαν καθώς την έχει σε ένα διαρκές "περίμενε", συμφωνεί μετά χαράς, οπότε εκείνος δεν έχει παρά να δεχθεί αναντίρρητα την απόφασή τους, θεωρώντας πως όλο αυτό θα είναι κάτι σαν ανέμελες διακοπές. Οι δύο αντίζηλες όμως δεν έχουν αυτό ακριβώς στο μυαλό τους.

"Κοινή επιμέλεια" μεταφράζεται ο τίτλος της ταινίας στα Ελληνικά και είναι ακριβώς αυτό, αφού σύζυγος και ερωμένη αποφασίζουν να εφαρμόσουν κάτι αντίστοιχο με τον ερωτιάρη, κοινό τους άντρα, όπως τα χωρισμένα ζευγάρια κάνουν με τα παιδιά τους. Το "κέρατο" στον γάμο αποτελεί διαχρονικά δημοφιλέστατο θέμα στο θέατρο και το σινεμά της -ερωτιάρας- Γαλλίας, οπότε αυτή εδώ η πρωτότυπη ομολογουμένως ιδέα που δεν έχουμε ξαναδεί, δίνει έναν αέρα φρεσκάδας σε ένα θέμα χιλιοειπωμένο. Αυτή η φρεσκάδα όμως της αρχικής ιδέας δεν μεταφέρεται και στο σενάριο (το υπογράφει η σκηνοθέτις) που εν γένει μοιάζει να βγήκε από εγχειρίδιο συγγραφής κομεντί, με όλα τα απαιτούμενα κλισέ και συστατικά. Της λείπει μια έξτρα δόση τρέλας της ταινίας που όμως σώζεται από την απολαυστική Βαλερί Μπονετόν που κουβαλά από μόνη της όλη τη χρειαζούμενη τρέλα στο βλέμμα και τη φωνή, χωρίς να ξεφεύγει ποτέ εκφραστικά και να γελοιοποιείται. Βάζει και συγκίνηση στον ρόλο, βάζει και αυτήν την πίκρα των 15 χρόνων γάμου και των δύο παιδιών, βάζει όμως και αποφασιστικότητα που καθιστά τη Σαντρίν πολύ σχετική με το κοινωνικό "τώρα". Παρ' ότι καταφεύγει συχνά σε μούτες, ο Ντιντιέ Μπουρντόν έχει κωμική στόφα και φάτσα και γίνεται πολύ αστείος όσο απολαμβάνει τη ζωή του πασά. Χαμένη ευκαιρία για κάτι πιο ξεχωριστό η ταινία, κακά τα ψέματα όμως, προσφέρει γέλιο και 104 λεπτά ανεμελιάς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ
Για περισσότερες κομεντί, κλικ  εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)