Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan (2020)


Κωμωδία της Amazon σε σκηνοθεσία Τζέησον Γούλινερ, με τους Σάσα Μπάρον Κοέν, Μαρία Μπακάλοβα.

Ύστερα από 14 χρόνια καταναγκαστικά έργα σε γκούλαγκ, εξαιτίας του απόλυτου εξευτελισμού που επέφερε στο Καζακστάν με τα έργα και τις ημέρες του όπως τα είδαμε στην πρώτη ταινία, η τύχη του δημοσιογράφου Μποράτ Σαγκντίγιεφ φαίνεται να αλλάζει, χάρη στις εξελίξεις στην Αμερική. Οι ΗΠΑ, μετά τον όλεθρο που έζησαν κατά τη διακυβέρνηση Ομπάμα, γίνονται και πάλι μεγάλες μετά την εκλογή του Τραμπ, ο οποίος δηλώνει φίλος άλλων μεγάλων ηγετών, όπως ο Πούτιν, ο Μπολσονάρο και ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Καζακστάν που θέλει να μπει κι αυτός στο κλαμπ των εκλεκτών φίλων του Προέδρου Τραμπ, καλεί τον Μποράτ και του αναθέτει μια λεπτή αποστολή: να προσφέρει ως δώρο στον Αντιπρόεδρο Πενς τον Υπουργό Πολιτισμού του Καζακστάν (και διάσημο πορνό ηθοποιό), τον Τζώνυ τη Μαϊμού (που είναι κυριολεκτικά μαϊμού) ώστε να αναθερμανθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Στο μεταξύ, η κόρη του Μποράτ, η Τουτάρ, που ονειρεύεται να γίνει Μελάνια, μπαίνει στο κλουβί του Τζώνυ κρυφά και ακολουθεί τον πατέρα της στο μακρύ ταξίδι μέχρι τις ΗΠΑ, μόνο που στον δρόμο την πιάνει πείνα και τρώει τη μαϊμού. Τώρα, χωρίς να υπάρχει άλλη εναλλακτική για να γλιτώσει τον θάνατο, ο Μποράτ συμφωνεί να προσφέρει ως δώρο στον Μάικ Πενς την κόρη του.

Λοιπόν, υπάρχουν καλά και λιγότερο καλά σημεία σε αυτήν εδώ την ούτως ή άλλως αστεία και διασκεδαστική συνέχεια της τεράστιας επιτυχίας του 2006. Θα ξεκινήσω από τα λιγότερο καλά που συνοψίζονται σε μία μόνο λέξη: την επιτήδευση. Όχι μόνο η "Μεταγενέστερη Κινηματογραφοταινία του Μποράτ" στερείται του στοιχείου της έκπληξης, κάτι που είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο για κάθε sequel, αλλά αισθάνεσαι πως είναι πιο "στρατευμένη" και λιγότερο αυθόρμητη από την πρώτη. Όχι αδικαιολόγητα πάντως, αφού οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στις ΗΠΑ του Τραμπ, εξώθησαν τον ούτως ή άλλως πολιτικά ενεργό Σάσα Μπάρον Κοέν να αναστήσει τον χαρακτήρα του Μποράτ, αυτή τη φορά όμως με απόλυτα στοχευμένη θεματογραφία, γυρίζοντας μια ακραιφνώς πολιτική ταινία. Όμως, όσο κι αν λείπει η έκπληξη και το αυθόρμητο, γάργαρο γέλιο, ο μεταγενέστερος Μποράτ έχει ξεχωριστές αρετές, τόσο για την τόλμη του (η σκηνή με τον Τζουλιάνι, ας πούμε, σοκάρει για το θράσος όλων τους), όσο και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την ιστορία, μέσα από φαινομενικά μεμονωμένα σκετσάκια. Έχει εξαιρετικό σενάριο αυτός εδώ ο Μποράτ, δουλεμένο στις λεπτομέρειες, με στόχο, πορεία και κορύφωση, κι ας φαντάζει χύμα σαν συρραφή από τυχαίες φάρσες. Και εκτός από σενάριο, έχει και μια καταπληκτική ηθοποιό, στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση, η οποία σε αφήνει άφωνο με την ερμηνεία της. Η Μαρία Μπακάλοβα, στον ρόλο της κόρης του Μποράτ, οργανώνει, στήνει, πλάθει και εμφανίζει στην οθόνη μία Τουτάρ ασύλληπτης ερμηνευτικής δύναμης, κατορθώνοντας το ακατόρθωτο: να προσδώσει υπόσταση σε έναν ρόλο εκ προοιμίου καρικατούρα και φαρσικό. Η κοπέλα βγάζει συναίσθημα ακόμα κι όταν εκ πρώτης όψεως γρυλίζει σαν αγρίμι στη γλώσσα της και σε κάνει να καταλαβαίνεις πραγματικά τι λέει, κι ας μην μπορείς να πιάσεις ούτε λέξη. Διόλου τυχαία, η ερμηνεία της δεν πέρασε απαρατήρητη από την Ακαδημία, που την τίμησε με υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Γυναικείου, μαζί με την υποψηφιότητα για το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις κωμωδίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)