Onward (2020) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Φύγαμε

Κινούμενα σχέδια των Disney/Pixar σε σκηνοθεσία Νταν Σκάνλον, με τις φωνές των Τομ Χόλλαντ, Κρις Πρατ, Τζούλια Λούις-Ντρέυφους, Οκτάβια Σπένσερ, Μελ Ροντρίγκεζ, Τρέησυ Ούλμαν, Κάυλ Μπόρνχάιμερ.

Σε ένα όμορφο προάστιο της πόλης των ξωτικών, δύο αδέλφια, ο Ίαν και ο Μπάρλεϋ, στην προσπάθειά τους να ζήσουν έστω και μια μέρα με τον πατέρα τους που πέθανε όταν ήταν πολύ μικροί, ξεκινούν ένα απίστευτο ταξίδι σε αναζήτηση του τελευταίου ίχνους μαγείας. Η διαδρομή τους θα τους φέρει αντιμέτωπους με ξεχωριστά πλάσματα, επικίνδυνες καταστάσεις, ανυπέρβλητα εμπόδια και παράξενους αντιπάλους, την ίδια στιγμή που η πανικόβλητη μητέρα τους συνεργάζεται με μια αρχαία πολεμίστρια για να τους εντοπίσει.

Υποψήφια για Όσκαρ (και διόλου αδικαιολόγητα) ταινία κινουμένων σχεδίων που φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα ποιότητας της Pixar και της Disney, γεγονός που πλέον αποτελεί εγγύηση χωρίς καν να ξέρεις τι θα παρακολουθήσεις. Πόσω δε μάλλον όταν αυτό που παρακολουθείς σε συνεπαίρνει με το χιούμορ, την περιπέτεια, τις ατάκες και όλους αυτούς τους αξιαγάπητους χαρακτήρες που παρελαύνουν από την οθόνη και οι οποίοι μάλιστα σε κάνουν να ξεχνάς όχι μόνο πως είναι κινούμενα σχέδια αλλά και πως είναι ξωτικά. Η επιτομή της οικογενειακής περιπέτειας, τόσο μέσα όσο και απέναντι από την οθόνη, το "Φύγαμε" είναι ένα ταξίδι αναζήτησης αλλά και ενηλικίωσης μέσα από μια ιστορία που παντρεύει αριστουργηματικά τη δράση με το γέλιο και τη συγκίνηση (μα τι φινάλε ήταν αυτό!). Το σκίτσο της Pixar, μολονότι έχει εδώ και αιώνες περάσει σε άλλη διάσταση, καταφέρνει να σε αφήσει άφωνο για ακόμα μία φορά, καθώς οι λεπτομέρειες στον φωτισμό, τις σκιές, τη φωτογραφία, τις εκφράσεις και τα σκηνικά αποκτούν έναν δικό τους ρεαλισμό μεταφέροντάς σε σε έναν υπαρκτό θαρρείς κόσμο. Εξαιρετικής σημασίας και οι ερμηνείες του καστ που μολονότι ανήκουν εν πολλοίς σε διάσημους ηθοποιούς, δεν αφήνουν ποτέ το "όνομα" να καπελώσει τον ρόλο. Πραγματική απόλαυση. Επειδή έτυχε να το παρακολουθήσω και στην ελληνική βερσιόν, οφείλω να τους αναγνωρίσω την υπέροχη δουλειά που έχουν κάνει όλοι, τόσο σε τεχνικό όσο και σε ερμηνευτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης των διαλόγων και των αστείων στη γλώσσα μας. Τέλος, η ταινία δεν γίνεται ούτε λεπτό αδιάφορη ή κουραστική για τους ενήλικες θεατές, για να μην σας πω πως εκείνοι ήταν που είχαν μείνει πιο αποσβολωμένοι μέσα στην αίθουσα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο κειμένων του Cinemano για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων θα το βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)