Hillbilly Elegy (2020)


Ελληνικός τίτλος: Το τραγούδι του Χιλμπίλη

Δραματική ταινία του Netflix σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ, με τους 'Εημυ Άνταμς, Γκλεν Κλόουζ, Γκάμπριελ Μπάσο, Χέηλυ Μπένετ, Φρίντα Πίντο, Μπο Χόπκινς.

Μετά από μια πολύ δύσκολη παιδική ηλικία σε μια βαθιά προβληματική οικογένεια, ο νεαρός Τζέι Ντι έχει βάλει τις βάσεις για μια καινούργια ζωή. Φοιτητής της Νομικής πλέον στο Γέηλ, με τρεις δουλειές για να μπορεί να ισοφαρίζει τα δίδακτρα και μια κοπέλα που τον αγαπά, ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του, την καλοκαιρινή πρακτική σε μια μεγάλη νομική εταιρεία που θα του ανοίξει σημαντικές προοπτικές. Μόνο που ένα τηλεφώνημα από την αδελφή του τον προσγειώνει απότομα στην πραγματικότητα: η μητέρα του νοσηλεύεται μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών που την οδήγησε στα πρόθυρα του θανάτου. Έτσι, ο Τζέι Ντι ξεκινά ένα μακρινό ταξίδι επιστροφής στο Κεντάκι και ταυτόχρονα στις μνήμες μιας ζωής που κουβαλάει πάντοτε μέσα του.

Ο Ρον Χάουαρντ σκηνοθετεί τα απομνημονεύματα του πλέον συγγραφέα και επενδυτή Τζέι Ντι Βανς για το ξεκίνημα της ζωής του στις υποβαθμισμένες περιοχές του Κεντάκι, γεμάτες από λαϊκούς, φτωχούς ανθρώπους που οι δυσκολίες δεν τους έδωσαν ποτέ την ευκαιρία να βελτιώσουν τη ζωή τους. Άνθρωποι στην πλειοψηφία τους αγράμματοι και με εκρηκτική συμπεριφορά, πολλοί εκ των οποίων οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην παραβατικότητα, οι hillbillies, όπως υποτιμητικά τους αποκαλούν (η λέξη βγαίνει από τους "ορεσίβιους" που κάποτε κατοικούσαν στις ορεινές περιοχές, αλλά πλέον χρησιμοποιείται για να προσδώσει την έννοια του "παλιόβλαχου") μοιάζουν να βιώνουν μια ατέρμονη λούπα που τους ρουφάει πάντοτε στο κέντρο της και από την οποία δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να ξεφύγουν. Από αυτή τη λούπα δραπέτευσε τελικά ο Τζέι Ντι της ιστορίας μας, σε μια ταινία ενηλικίωσης και αυτογνωσίας που με αφορμή τα τραγικά οικογενειακά περιστατικά που βίωσε και βιώνει αναγκάζεται να αναθεωρήσει προτεραιότητες και να τακτοποιήσει συναισθήματα και υποχρεώσεις. 

Μεταξύ μας τώρα, δεν έχουμε να κάνουμε με καμία συγκλονιστική ιστορία, ούτε και με καμία συγκλονιστική ταινία, αφού τα περισσότερα που βλέπουμε δεν έχουν κάποια ξεχωριστή δραματουργική ένταση που να ανεβάζει τις απαιτήσεις της ταινίας από τον θεατή. Είπαμε, ταινία ενηλικίωσης και αυτογνωσίας είναι όπως πολλές άλλες και ενδεχομένως καλύτερες που έχουμε δει. Όμως, στην περίπτωσή μας συναντάμε την αγαστή συνεργασία σεναρίου και σκηνοθεσίας που χρησιμοποιούν αυτή τη "σπαστή" αλλά παράλληλη σχεδόν αφήγηση του τότε με το τώρα ώστε και να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των περιστατικών και των γεγονότων που οδηγούν σε αποφάσεις, αλλά και να πάρει τα πάνω της μια ιστορία που αν την παρακολουθούσες απόλυτα γραμμικά μάλλον θα προκαλούσε πλήξη. Δεύτερο σημαντικό επίτευγμα του φιλμ είναι οι ηθοποιοί και οι ερμηνείες που κατορθώνουν να σε κάνουν να νοιαστείς για ανθρώπους μάλλον αντιπαθείς και εν πολλοίς κατεστραμμένους, φροντίζοντας να τους δώσουν το βήμα να πουν την άποψή τους ή τουλάχιστον να σταθούν πλήρεις επάνω στην οθόνη. Συμπαθέστατος και ολοκληρωμένος πρωταγωνιστής ο νεαρός Γκάμπριελ Μπάσο στον ρόλο του Τζέι Ντι, λειτουργεί αποτελεσματικά ως ο συνδετικός κρίκος δύο κόσμων και δύο διαφορετικών χρονικών περιόδων, ενώ οι αγνώριστες Έημυ Άνταμς και η Γκλεν Κλόουζ δίνουν η κάθε μία το δικό τους στίγμα στον ρόλο της μάνας και της γιαγιάς αντίστοιχα, των δύο γυναικών που καθόρισαν η κάθε μία με τον τρόπο της, τη ζωή του κεντρικού μας ήρωα. Η ταινία προτάθηκε για δύο Όσκαρ: Β' Γυναικείου για τη σαρωτική Γκλεν Κλόουζ που υποδύεται τη γιαγιά και Κομμώσεων-Μακιγιάζ για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στον τομέα αυτό που στην ουσία υποδεικνύει και τους ρόλους.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Disorder (2024)

Αρραβωνιάσματα (1950) (Α/Μ)

O τελευταίος πειρασμός (1964) (Α/Μ)

Les amours d'Anaïs (2021)

Κινηματογράφοι- Village @ The Mall (Αίθουσες 1-11)