From the Manger to the Cross (1912) (A/M) (Βωβό)


Βιβλικό δράμα της Kalem, σε σκηνοθεσία Σίντνεϋ Όλκοτ, με τους Ρόμπερτ Χέντερσον-Μπλαντ, Τζην Γκώντιερ, Άλις Χόλιστερ, Σάμιουελ Μόργκαν, Ρόμπερτ Τζ, Βινιόλα.

Η ζωή του Ιησού από τον Ευαγγελισμό μέχρι και τον θάνατό του επάνω στον σταυρό (αλλά χωρίς την Ανάσταση), εξιστορούνται σε μια μεγάλη για τα δεδομένα της εποχής παραγωγή, γυρισμένη μάλιστα στα φυσικά τοπία της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου. Με διάρκεια περίπου 70' είναι από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια της εποχής και αρκούντως σκηνοθετημένη, ως προς τις ερμηνείες των ηθοποιών σε κάθε απόσμασμα, σε αντίθεση ας πούμε με την αίσθηση των "ταμπλώ βιβάν" που απέπνεε η γαλλική ταινία "La vie et la passion de Jésus Christ" του 1903. Εντύπωση προκαλεί η κίνηση της κάμερας και δη σε εξωτερικούς χώρους, η οποία παρακολουθεί τους ηθοποιούς σε κάθε σκηνή. Βέβαια, το σενάριο δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να εικονογραφεί την Καινή Διαθήκη, με τους μεσότιτλους να είναι και οι ίδιοι αποσπάσματα των Ευαγγελίων, των οποίων η παραπομπή δίνεται στο τέλος του καθενός. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως παρ' ότι εξιστορούνται τα θαύματα του Ιησού όπως περιγράφονται στα Ευαγγέλια, η ταινία απέχει από οποιαδήποτε απεικόνιση Αγγέλων ή και της ίδιας της Ανάστασης, εμμένοντας κατά κάποιον τρόπο στην ανθρώπινη υπόσταση του θείου δράματος. Οι δύο σκηνές με οπτικά εφφέ, αυτή όταν ο Ιησούς περπατά στο νερό και στο τέλος, όταν σχίζονται οι ουρανοί και σείεται η Γη, έχουν μια πολύ φροντισμένη αισθητική. 

Στην εποχή της, υπήρξε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, χωρίς όμως να λείψουν και οι κακοφωνίες, με τον δημοσιογράφο της βρετανικής Daily Mail να αναρωτιέται εάν οι αμερικανοί δημιουργοί της είχαν ιερό και όσιο, θεωρώντας βλάσφημο να εκμεταλλεύεται κανείς τα Θεία για οικονομικό όφελος. Μέλη του κλήρου προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν την ταινία χωρίς να τελικά να εντοπίσουν κάτι το προσβλητικό, όμως η όλη διαμάχη οδήγησε έναν χρόνο αργότερα στη δημιουργία του British Board of Film Censors (Βρετανικό Συμβούλιο Κινηματογραφικής Λογοκρισίας, σήμερα Βρετανικό Συμβούλιο Καταλληλότητας Ταινιών).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)