Tolkien (2019)


Δραματική βιογραφία της Fox Searchlight σε σκηνοθεσία Ντόουμ Καρουκόσκι, με τους Νίκολας Χουλτ, Λίλυ Κόλινς, Κολμ Μήνεϋ, Ντέρεκ Τζάκομπι, Άντονυ Μπόυλ, Πάτρικ Γκίμπσον, Τομ Γκλυν-Κάρνεϋ.

Τα πρώιμα χρόνια του συγγραφέα του "Χόμπιτ" και του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών", Τζων Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν, παρουσιάζονται σε μια προσεγμένη και κλασικού ύφους βιογραφία, με ένα φιλόξενο επιτελείο ηθοποιών και εν συνόλω φροντισμένη παραγωγή. Ορφανός από μικρός και μεγαλωμένος υπό την επίβλεψη ενός ιερέα που τον εμπιστεύθηκε σε σπίτι της καλής κοινωνίας, με εξαιρετική μόρφωση και μια "συντροφιά" φίλων που υπήρξαν σύντροφοι και συνταξιδιώτες κατά τα δύσκολα εκείνα χρόνια, ο νεαρός λάτρης των γλωσσών και της φιλολογίας μοιάζει να συλλέγει τις "πληροφορίες" που αργότερα θα συνθέσει με το μεγαλείο του ταλέντου του στα θρυλικά έπη που όλοι γνωρίζουμε.

Βρε παιδί μου, κάτι παίζει με όλες αυτές τις ταινίες εποχής με τους νεαρούς, φιλόδοξους φοιτητές στις Οξφόρδες και στα Καίμπριτζ και στη συντριπτική πλειοψηφία τους ασκούν μία ντε φάκτο γοητεία στον θεατή ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, σαν φαντασίωση μιας φοιτητικής ζωής που ουδείς μπόρεσε να βιώσει. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο δυνατό σημείο του "Tolkien" καθώς προσπαθεί να μας μυήσει στα ανήσυχα φοιτητικά μυαλά της εποχής και πιο συγκεκριμένα του κεντρικού μας ήρωα και της "συντροφιάς" (fellowship, στα Αγγλικά) των φίλων του. Προσθέτουμε την πάντα ευπρόσδεκτη Λίλυ Κόλινς να ερμηνεύει το αντικείμενο του μεγάλου του έρωτα, βάζουμε εμβόλιμα και κάποιες τραγικές στιγμές του στα χαρακώματα της Σομ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τελικά έχουμε μία σοβαρής προσέγγισης βιογραφική ταινία που ούτε προσβάλλει αλλά και που ούτε κατανοεί τον πρωταγωνιστή της. Όσο την παρακολουθείς, χάρη στη γοητεία του Νίκολας Χουλτ, αποδέχεσαι μεν τον ρόλο του Τόλκιν, ουδέποτε όμως νιώθεις ούτε καν να πλησιάζεις στο μεγαλείο ενός μυαλού που ακολούθησε τα συναρπαστικά αυτά μονοπάτια. Η ταινία προσεγγίζει τον ήρωά της με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα προσέγγιζε οποιονδήποτε άλλο συγγραφέα ή επιστήμονα της εποχής, χωρίς να μπορεί (ή να μην τολμά) ποτέ να ερμηνεύσει στην ουσία του το μεγαλείο του ανδρός, με αποτέλεσμα να στερεί και τον εαυτό της από το μεγαλείο. Αναμφισβήτητα πάντως, η ταινία έχει ενδιαφέρον, είναι τρυφερή και συγκινητική και εν πάση περιπτώσει επιτελεί το έργο της με συνέπεια, σοβαρότητα και αξιοπρέπεια.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)