Kocken (2005)


Ελληνικός τίτλος: Ο μάγειρας

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Ματς Άρεν, με τους Κελ Μπέργκβιστ, Χένρικ Λούντστρομ, Πέτερ Βίιτάνεν.

O Μάρτιν, ένας νεαρός μάγειρας, και ο φίλος του ο Σούντσβαλ επιβιβάζονται σε ένα φορτηγό πλοίο με κατεύθυνση το Κέηπ Τάουν, για να δουλέψουν στην κουζίνα υπό τις οδηγίες του σεφ Πέτερ Στάιν. Από την πρώτη στιγμή είναι εμφανής ο αυστηρός και στρατιωτικών προδιαγραφών χαρακτήρας του αρχιμάγειρα, ο οποίος σταδιακά αρχίζει να διατάζει τον Μάρτιν και σε θέματα εκτός κουζίνας, μετατρέποντας το μπάρκο σε εφιάλτη που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Με σαφείς αναφορές σε κλασικά ναυτικά μυθιστορήματα όπου ο ήρωας πέφτει θύμα της βίας κάποιου αξιωματούχου του πληρώματος, ο "Μάγειρας" δίνει το στίγμα του από την αρχή κιόλας, καθορίζοντας διακριτά τα όρια των τριών του κεντρικών ηρώων: του απολυταρχικού σεφ, του φιλόδοξου νεαρού βοηθού του και του φίλου του που βλέπει τον Μάρτιν να μετατρέπεται σταδιακά σε κακέκτυπο του δυνάστη τους. Το θέμα είναι ότι όσο καλά και δυναμικά ξεκινά η ταινία, το σενάριο του Ρολφ Μπόργλιντ αρχίζει να κάνει κύκλους από τους οποίους μοιάζει να μην μπορεί να ξεφύγει παρά μόνο μέσω των αδικαιολόγητων υπερβολών. Χωρίς ποτέ να οριοθετεί ξεκάθαρα προθέσεις και επιθυμίες, η ταινία μετατρέπεται από ψυχολογικό δράμα σε θρίλερ, αλλά χωρίς τα κότσια να κάνει τη μεγάλη ανατροπή ή να δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Έτσι, ενδιαφέρουσα μεν μέχρι τέλους, αφήνεται να ξεφουσκώσει, σαν τη θάλασσα που αγριεύει προς στιγμήν αλλά δεν δίνει ποτέ τη μεγάλη τρικυμία. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)