Οικογένεια Χωραφά (1968) (Α/Μ)

 
Η φωτογραφία είναι από το  Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο 



Ηθογραφική κομεντί του Κώστα Ασημακόπουλου, με τους Μάρω Κοντού, Αλέκο Αλεξανδράκη, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Τάκη Μηλιάδη, Βίλμα Κύρου.

Η πολύτεκνη οικογένεια του Παντελή και της Μαρίκας Χωραφά που ήδη πιέζεται οικονομικά, δεν χάνει το χαμόγελο και την αισιοδοξία της όταν έρχεται ακόμα μία εγκυμοσύνη, για την οποία αρχίζουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς ούτως ώστε να μπορούν να καλύψουν τα έξοδα και του νέου μέλους του σπιτικού τους. Μόνο που οι συνθήκες αλλάζουν ριζικά και απρόσμενα, όταν η Μαρίκα γεννάει τρίδυμα. Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για την τριπλή αυτή "εισβολή" και μολονότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη των δύο αυτών γονιών για τα παιδιά τους, τίθεται σοβαρά στο τραπέζι να δώσουν για υιοθεσία κάποιο από όλα. Αλλά ποιο;

Διάσημη διαχρονικά ταινία, αγαπημένη και καταγεγραμμένη πλέον στο κοινωνικό ασυνείδητο, με τον τίτλο της να αποτελεί έκφραση της ελληνικής γλώσσας όταν κάποιος αναφέρεται σε οικογένειες με πολλά μέλη. Ανεξάρτητη ταινία, εκτός του κυκλώματος παραγωγής των μεγάλων εταιρειών της εποχής, αλλά και εκτός της τρέχουσας θεματογραφίας, με μια ιστορία πιο κοντά στα ιταλικά νεορεαλιστικά παρά στην ελληνική κινηματογραφική μυθοπλασία. Μάλιστα οφείλεις να της αναγνωρίσεις και τον "κόπο" να διαχειριστεί τόσα πολλά μικρά παιδιά στα γυρίσματα (κάτι που είναι απίστευτα δύσκολο ακόμη και τώρα, πόσω μάλλον εκείνα τα χρόνια), αλλά και τον σοβαρό τρόπο που αντιμετωπίζει την ιστορία της. Ούτε μελό, ούτε φαρσοκωμωδία, η ταινία που γράφει και σκηνοθετεί ο Κώστας Ασημακόπουλος έχει την ευγένεια και την ευπρέπεια που απαιτεί το θέμα της, αλλά και αυτό το παιχνιδιάρικο ύφος που τόσο καλοδεχούμενο είναι αλλά και λυτρωτικό, αφού στη βάση του το στόρυ δεν είναι και τόσο χαρωπό. Εξίσου συγκρατημένες, μολονότι στον αυτόματο πιλότο, και οι ερμηνείες, ειδικότερα από το ζεύγος Χωραφά, ενώ ομολογουμένως τα πιτσιρίκια παίζουν όλα υπέροχα. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)