Σ' αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει (2018)


Κομεντί σε σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου, με τους Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Σερζ Ρεκέ Μπαρβίλ, Φωτεινή Τσακίρη, Μπάμπη Χατζηδάκη, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Θάνο Πρίτσα, Σταύρο Μερμήγκη, Γιάννη Χατζηγιάννη.

Ένας γάλλος ευρωβουλευτής και μια ελληνίδα οικονομολόγος επισκέπτονται για επαγγελματικούς λόγους το νησί Αρμενάκι, στο πλαίσιο μελετών της ελληνικής οικονομίας και της μετατροπής της σε σύγχρονη και ανταγωνιστική. Εκεί, όμως, τους περιμένει ένα σοκ -ειδικά τον Γάλλο- αφού η ζωή στο Αρμενάκι όχι μόνο κυλά αλλιώς μα είναι χτισμένη σε δικούς της κώδικες. Με την οικονομία να λειτουργεί χωρίς χρήματα (έτσι κι αλλιώς έχουν έλλειψη στην Ελλάδα) και τις μετακινήσεις αυστηρά χωρίς αυτοκίνητο, οι πολύχρωμοι κάτοικοι του νησιού απολαμβάνουν την πολυτέλεια μιας ελευθερίας πρωτόγνωρης και λυτρωτικής που τους επιτρέπει να χαίρονται πράγματα στη ζωή άγνωστα στους περισσότερους και μια καθημερινότητα απαλλαγμένη από τα περιττά.

Θα μπορούσε να είναι μια ονειρική ουτοπία της (μετα) μνημονιακής Ελλάδας και ένα μεσογειακό, ουμανιστικό μανιφέστο κατά των τεχνοκρατών του ευρωπαϊκού βορρά, πασπαλισμένο με λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου. Αντ' αυτού όμως, το εγχείρημα του έμπειρου οραματιστή Γιώργου Πανουσόπουλου προέκυψε παιδικό και γεμάτο (ρομαντική) αφέλεια, αλλά το κυριότερο χωρίς συμπαγή ιστορία στον πυρήνα του. Αποσπασματική στην αφήγηση, βασισμένη σε χαριτωμένα και ευχάριστα στιγμιότυπα, όμορφες εικόνες και μια (άχρωμη) ερωτική ιστορία, η ταινία μεταφέρει την αμηχανία της και στον θεατή, που θέλει να περάσει καλά μαζί της και να της αφεθεί, χωρίς η ίδια να του ανοίγει διάπλατα την αγκαλιά της. Έχει όμορφες στιγμές πάντως και μια αθώα (έως και αφελή) ειλικρίνεια που συγκινεί.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)