Ventajas de viajar en tren (2019)


Ελληνικός τίτλος: Advantages of travelling by train

Μαύρη κωμωδία σε σκηνοθεσία Αρίτζ Μορένο, με τους Λουίς Τοσάρ, Πιλάρ Κάστρο, Ερνέστο Αλτέριο, Κουίμ Γκουτιέρεζ, Χαβιέ Γκοντίνο.

Αφότου έχει αφήσει τον σύντροφό της σε ψυχιατρική κλινική, η Έλγκα επιστρέφει στο σπίτι της με το τραίνο όπου γνωρίζεται με τον ψυχίατρο Άνχελ Σαναγκουστίν, επιστήμονα του ιδρύματος, ο οποίος για να περάσει η ώρα τής αφηγείται την ιστορία ενός από τους ασθενείς του, όπως του την είχε αφηγηθεί η αδελφή του, αλλά και όπως την είχε ζήσει έντρομος και ο ίδιος. 

Και μακάρι η εξιστόρηση της υπόθεσης της ταινίας να ήταν όντως τόσο απλή, Βλέπετε, με αυτά τα λίγα λόγια μπορείς να περιγράψεις απλά πώς ξεκινά, επ' ουδενί όμως προς τα πού πηγαίνει. Άρρωστο πραγματάκι, βαθιά πειραγμένο στον πυρήνα του, που μιλά για άρρωστους ανθρώπους και άρρωστες ζωές -τόσο αυτές που έζησαν όσο κι αυτές που φαντάστηκαν. Πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Αρίτζ Μορένο, τα "Πλεονεκτήματα του ταξιδιού με τραίνο" όπως αποδίδεται ο τίτλος στα Ελληνικά αποτέλεσαν λόγω θέματος και χαρακτήρων τολμηρό μα και δύσκολο εγχείρημα. Ο μικρομηκάς σκηνοθέτης όμως δείχνει να τα καταφέρνει καλά, εξισορροπώντας τον τρόμο και την αποφορά με ένα υπόγειο χιούμορ που μοιάζει να μαλακώνει την οδύνη όσων εξιστορεί. Με ερμηνείες στο μεταίχμιο ρεαλισμού και καρικατούρας και έναν διάκοσμο εξαιρετικά όμορφο μέσα στην ασχήμια και τη μυρωδιά του (μένει αξέχαστη αυτή η στοίβα από σκουπιδοσακούλες που μοιάζει να φτάνει στον ουρανό), ο Μορένο ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του όσο καλύτερα μπορεί, δεδομένων των περιορισμών που του θέτει η αποσπασματικότητα του σεναρίου. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα, καθώς η διασκευή του Χαβιέ Γκουγιόν στο βιβλίο του Αντόνιο Ορεχούδο Ουτρίγια μοιάζει να δεσμεύεται πολύ στις αφηγήσεις, με αποτέλεσμα ατελείωτα voice over τα οποία λειτουργούν αποξενωτικά της δράσης, ενώ σε πολλά σημεία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με κάποια διαφορετική αντιμετώπιση. Έχει όμως μια δύναμη η ταινία, τόσο στην εικόνα όσο και στην ιστορία της, που σε μαγνητίζει σε αυτό το γαϊτανάκι συμπτώσεων, παράνοιας, βίας και πόνου. Σας εφιστώ γενικότερα την προσοχή, καθώς είναι ταινία για γερά στομάχια. 

4 υποψηφιότητες για Γκόγια (Κομμώσεων και Μακιγιάζ, Σκηνογραφίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη) καθώς και υποψηφιότητα Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κωμωδίας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)