Αμαρτωλά νειάτα (1960) (Α/Μ)



Δραματική ταινία της Φοίβος Φιλμ σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Παντελή, με τους Κάκια Αναλυτή, Κώστα Κακκαβά, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Κώστα Κούρτη, Σάσα Καζέλη, Λυκούργο Καλλέργη, Κούλα Αγαγιώτου.

Ο Νίκος, το μαύρο πρόβατο μιας ευκατάστατης οικογένειας, φτάνει στο σημείο να ληστέψει τον ίδιο του τον πατέρα, όχι μόνο γιατί χρειαζόταν τα χρήματα, αλλά και για να τον εκδικηθεί που τον είχε διώξει από το σπίτι. Χαρτοπαίκτης που χρωστά παντού, τεμπέλης και αδιάφορος για τους άλλους, ο Νίκος ζηλεύει περισσότερο από όλους τον αδελφό του τον Γιώργο, του οποίου τη ζωή θέλει να αναστατώσει. Έτσι, εκμεταλλευόμενος τη συμπάθεια της κοπέλας του Γιώργου, της Ρίκας, που προσπαθεί να τον βοηθήσει να αλλάξει ζωή, ο Νίκος την κλέβει από τον αδελφό του, την ίδια στιγμή που δέχεται να πάρει μέρος σε ένα επικίνδυνο κόλπο.

Ολίγον crime drama, ολίγον Κάιν και Άβελ και κάμποσες καλές προθέσεις για ένα άλλο είδος από τα συνηθισμένα υπόσχεται το σενάριο που γράφουν ο Νέστορας Μάτσας και ο Βίων Παπαμιχάλης, καθώς προσπαθούν να εισβάλλουν στα αχαρτογράφητα (για το ελληνικό σινεμά τουλάχιστον) ύδατα της εγκληματικότητας των νέων της μπουρζουαζίας, για χάρη της απληστίας και της εύκολης ζωής. Εντάξει, εννοείται πως τα πάντα μένουν στην επιφάνεια και με διαλόγους περισσότερο φτιασιδωμένους από όσο χρειάζεται (είχε ένα ίδιο στυλ γραφής ο Μάτσας, που το διατηρούσε αναλλοίωτο ανεξαρτήτως ήρωα και χαρακτήρα), όμως ακόμα και οι υπόνοιες ζιγκολισμού ήταν από μόνες τους αρκετές για να σοκάρουν. Ήταν εμφανής η ανάγκη για ένα σινεμά που θα απευθυνόταν και θα είχε σαν θέμα της τη νεολαία, κάτι το οποίο λίγο αργότερα θα αναλάμβαναν ο Φίνος και ο Δαλιανίδης, οπότε ακόμα και αυτή εδώ η απλοϊκή απόπειρα είναι καλοδεχούμενη. Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η περίπτωση του Κώστα Κούρτη που εδώ υποδύεται τον άσωτο υιό, ενός ηθοποιού με εξαιρετική κινηματογραφική φάτσα και παρουσία που σκηνοθέτες και παραγωγοί τον άφησαν μάλλον ανεκμετάλλευτο. Κουκλίτσα ζωγραφιστή η Ζωή Κουρούκλη όπως εμφανίζεται να τραγουδά στο κλαμπ ένα τραγούδι του Σπάρτακου. Για την ιστορία, η ταινία είναι μία από τις τέσσερις μόνο που γύρισε η εταιρεία Φοίβος Φιλμ, ενώ ο σκηνοθέτης της, Μιχαήλ Παντελής, δεν εντοπίζεται πουθενά αλλού.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)