American Traitor: The Trial of Axis Sally (2021)


Ελληνικός τίτλος: Αμερικανική προδοσία

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Μάικλ Πόλις, με τους Μέντοου Γουίλλιαμς, Αλ Πατσίνο, Τόμας Κρέτσμαν, Σβεν Τέμελ, Μιτς Πιλέγκι.

Η ζωή και η δίκη της Μίλντρεντ Γκίλαρς, μιας φιλόδοξης αμερικανίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας που βρέθηκε στο Βερολίνο τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έγινε η φωνή της ραδιοφωνικής προπαγάνδας του Γκαίμπελς, γνωστή και ως η Σάλλυ του Άξονα. 

Κάπου ανάμεσα σε δραματοποιημένο τηλεοπτικό ντυκυμανταίρ και δικαστικό δράμα, η "Αμερικανική προδοσία" είναι από αυτές τις ταινίες που έχουν πράγματα να πουν και φιλόδοξες προθέσεις, μόνο που είναι εκ γενετής καταδικασμένες να περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Ανεξάρτητη παραγωγή (πιο ανεξάρτητη πεθαίνεις) και όχι με απεριόριστα χρήματα στη διάθεσή της, η ταινία πέφτει θύμα της γοητείας του Αλ Πατσίνο (παίζει να πήγε σε αυτόν η πλειοψηφία του budget) τον οποίο αφήνει έρμαιο της ερμηνευτικής υπερβολής του, κόντρα σε μια ψυχρή, αμήχανη και -μεταξύ μας- αρκούντως αντιπαθητική πρωταγωνίστρια, που δεν σου δίνει ποτέ το περιθώριο να αμφισβητήσεις τις προθέσεις της, παρ' όσα ενδιαφέροντα συμβαίνουν επί της οθόνης. Μολονότι το σενάριο προσπαθεί να δώσει μια σφαιρική ματιά των γεγονότων, η σκηνοθεσία του Μάικλ Πόλις ("Ένας αγρότης στο διάστημα", "Αντίσταση μέχρις εσχάτων", "Big Sur", "Ληστεία μέσα στην καταιγίδα", "90 λεπτά στον Παράδεισο) δεν κατορθώνει να παραμείνει αμέτοχη αλλά πέφτει στην παγίδα των "κακών Γερμανών (ο Τόμας Κρέτσμαν είναι μονίμως μουτρωμένος) και της femme fatale πρωταγωνίστριας, κρυμμένης πίσω από το βαρύ μακιγιάζ. Έχει πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, έχει κάποιες πολύ καλές στιγμές, έχει τον Πατσίνο που δεν παύει ποτέ να είναι ο Πατσίνο, έχει και έναν νεαρούλη (Σβεν Τέμελ) που κρατιέται αξιοπρεπέστατα ως ο βοηθός δικηγόρος και όλο μαζί δεν κουράζει, αλλά ούτε αξιοποιεί τις δυνατότητές του.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)