Sommaren med Monika (1953) (Α/Μ)



Ελληνικός τίτλος: Καλοκαίρι με τη Μόνικα

Αισθηματικό δράμα της Svensk Filmindustri σε σκηνοθεσία Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με τους Χάριετ Άντερσον, Λαρς Έκμποργκ, Γιον Χάρυσον.

Όταν ο Χάρυ γνώρισε τη Μόνικα, ένας μεγάλος έρωτας γεννήθηκε στο σινεμά. Εκείνος σεμνός, μαζεμένος, υπάλληλος σε αποθήκη με πορσελάνες, προσεκτικός με τα πάντα όπως με τα εύθραυστα αντικείμενα που μεταφέρει κάθε μέρα στη δουλειά του. Εκείνη ατίθαση, άγουρη, ανεύθυνη όσο τα 17 της χρόνια, διψασμένη για μια ζωή ανέμελη, μακριά από τον μέθυσο πατέρα της και τα αγόρια που την πειράζουν και τη διεκδικούν. Ο Χάρυ, προτού γνωρίσει τη Μόνικα, δεν ήξερε πόσο πολύ ήθελε να δραπετεύσει από την τακτοποιημένη του ζωή και τις υποχρεώσεις. Τώρα όμως παρατά τη δουλειά του και φεύγει μαζί της για ένα καλοκαίρι καυτό και υγρό, σε ένα σκάφος, στα νησάκια του Αρχιπέλαγους της Στοκχόλμης, εκεί όπου θα γνωρίσει τον έρωτα, θα γίνει άντρας και θα μάθει πολύ καλά τον πόνο.

Ανεπιτήδευτο, άγουρο και ανεύθυνο όσο οι πρωταγωνιστές του ερωτικό δράμα από έναν εξίσου ανεπιτήδευτο Μπέργκμαν, μιας άλλης εποχής, πιο αθώας και πιο σάρκινης. Παιχνίδια του μυαλού με αφορμή τη λαχτάρα της σάρκας, κάτω από έναν ήλιο σκανδιναβικό, που γκριζάρει την οθόνη αντί να τη φωτίζει και έναν Χάρυ που κάνει όνειρα στο πλευρό της γυναίκας που πόθησε, χωρίς να ξέρει ότι εκείνη νοιάζεται μόνο για το τώρα. Ταξίδι διακοπών, ανακάλυψης και αποκάλυψης, αυτό το καλοκαίρι με τη Μόνικα θα αφήσει πίσω του ανεξίτηλα σημάδια και θα χαρακώσει τη ζωή του Χάρυ για πάντα. Πόθοι κάτω από τον ήλιο αλά Σουηδικά, με έναν Μπέργκμαν να χάνει και ο ίδιος τα λογικά του για τη "Μόνικα", τη Χάριετ Άντερσον, για την οποία εγκαταλείπει τη γυναίκα του, ως άλλος Χάρυ κι ο ίδιος, τυφλωμένος από τη λάμψη των υγρών της χειλιών. Σοκάρισε με το γυμνό της η ταινία τα χρόνια εκείνα, όμως χάρη σε αυτό διέσχισε ταχύτατα τον Ατλαντικό και γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία στις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη ταινία του Μπέργκμαν. Την ίδια στιγμή, καθώς κυκλοφόρησε έναν χρόνο αργότερα από τη "Λίμνη των πειρασμών" του Άρνε Μάτσεν, η "Μόνικα" πιστοποίησε τη φαντασίωση της Σουηδίας ως της χώρας που λούζεται στις σεξουαλικές ηδονές.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)