Classe Tous Risques (1960) (Α/Μ)



Ελληνικός τίτλος: Προσοχή! Δημόσιος Κίνδυνος!

Αστυνομική περιπέτεια της Cinédis σε σκηνοθεσία Κλωντ Σωτέ, με τους Λίνο Βεντούρα, Ζαν-Πωλ Μπελμοντό, Σαντρά Μιλό.

Ο ερήμην καταδικασμένος σε θάνατο γκάνγκστερ Αμπέλ Νταβός κρύβεται εδώ και πολύ καιρό στην Ιταλία, μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο μικρά τους παιδιά. Με την ιταλική αστυνομία όμως να τους πλησιάζει όλο και πιο απειλητικά και με τα λεφτά να τελειώνουν, ο Νταβός συνειδητοποιεί πως θα πρέπει να επιστρέψει στη Γαλλία, από όπου ζητά τη βοήθεια των φίλων του. Καθώς είναι επικίνδυνο για τους ίδιους να ταξιδέψουν, στέλνουν στο πλευρό του έναν "καθαρό" νεαρό, τον Ερίκ Σταρκ, που θα τον οδηγήσει πίσω στο Παρίσι, χωρίς να κινήσει υποψίες.

Καθαρόαιμη αστυνομική ταινία, αντρίκια, από αυτές που το γαλλικό σινεμά είχε σπουδάσει τότε, με αποτέλεσμα σειρά εμβληματικών τίτλων που έγραψαν ιστορία και αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τους δημιουργούς και τους πρωταγωνιστές τους. Εδώ ο Κλωντ Σωτέ, στην πρώτη ουσιαστικά κατα-δική του σκηνοθετική δουλειά, συνεργάζεται άψογα με τον Λίνο Βεντούρα (τον είχε γνωρίσει στο πλατώ της ταινίας "Ο 3ος πράκτωρ της αντικατασκοπίας" την οποία ολοκλήρωσε μετά την αποχώρηση του σκηνοθέτη Μωρίς Λαμπρό) και με τον άγνωστο τότε νεαρό ηθοποιό Ζαν-Πωλ Μπελμοντό, τον οποίο εμπιστεύεται για τον δεύτερο κύριο ρόλο του φιλμ. Το αποτέλεσμα μαγεύει, με τη χημεία των δύο ηρώων να εξελίσσει την ιστορία από την πρώτη στιγμή της συνάντησής τους και τη στεγνή, αποστασιοποιημένη συναισθηματικά σκηνοθεσία του Σωτέ να καταγράφει τα τραγικά γεγονότα ως δεδομένα, αλλά την ίδια στιγμή και με έναν απόμακρο θρήνο για τις ζωές, τις φιλίες και τα χρόνια που χάθηκαν. Ταινία δρόμου, λύτρωσης, φιλίας και προδοσίας, το "Προσοχή! Δημόσιος Κίνδυνος" πέρασε τα ζόρια του από τους θεωρητικούς της εποχής που το βρήκαν κάπως μπανάλ έναντι των ταινιών της νουβέλ βαγκ, βρήκε όμως ανταπόκριση από το κοινό του που το κράτησε πολύ ψηλά στην πρώτη του προβολή στο Παρίσι, όπου συμπτωματικά είχε κυκλοφορήσει μόλις μία εβδομάδα μετά το "Με κομμένη την ανάσα", φέρνοντας τον Μπελμοντό στο προσκήνιο. Με τη φωτογραφία του Γκισλαίν Κλοκέ να κρατά τις απαιτούμενες αποστάσεις, το μοντάζ του Άλμπερτ Γιούργκενσον να δίνει το άγχος της καταδίωξης και τη μουσική του Ζωρζ Ντελρύ να υπογραμμίζει μόνο τα απολύτως απαραίτητα, η ταινία είναι το χρονικό μιας προαποφασισμένης καταδίκης και αυτής της έμφυτης ανάγκης ενός άντρα να τιμήσει με τη φιλία του την εμπιστοσύνη που του δείχνουν.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.
Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, κλικ εδώ. 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)