Ο άσωτος (1963) (Α/Μ)



Δραματική ταινία της Ανζερβός, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πλυτά, με τους Νίκο Μοσχονά, Ανδρέα Ντούζο, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Ξένια Καλογεροπούλου, Βασίλη Καΐλα, Παντελή Ζερβό, Δήμο Σταρένιο, Λαυρέντη Διανέλλο. 

Ο Γιώργος, που υποτίθεται ότι σπουδάζει νομική στην Αθήνα, κατασπαταλά όλα τα λεφτά που στέλνει ο ταβερνιάρης πατέρας του από την Κάρυστο, σε γυναίκες και διασκεδάσεις. Έχει φτάσει να χρωστά ένα πολύ μεγάλο ποσό σε έναν τοκογλύφο, ο οποίος για να πάρει πίσω τα λεφτά του, ακολουθεί τον Γιώργο στην ιδιαίτερη πατρίδα του και τα διεκδικεί από τον πατέρα του. 

Η πολύ καλή Μαρία Πλυτά διασκευάζει για τον κινηματογράφο την οπερέτα "Η καρδιά του πατέρα", του Νίκου Χατζηαποστόλου, γραμμένη το 1939. Δεν την μεταφέρει, όμως, αυτούσια στο σινεμά, αλλά κρατά τη βασική ιστορία που τη μετατρέπει σε μια προσεγμένη δραματική ηθογραφία, ενώ για τον πρώτο ρόλο του πατέρα επιλέγει τον βαθύφωνο Νίκο Μοσχονά, μεγάλο αστέρι της όπερας τότε, με καριέρα που έφτανε και στη Metropolitan της Νέας Υόρκης. Στη μοναδική του κινηματογραφική εμφάνιση, ο Μοσχονάς δίνει μεγάλη ιστορική αξία στην ταινία, αφού καταγράφεται στο φιλμ τόσο η φροντισμένη και χωρίς υπερβολές υποκριτική του, αλλά και η ερμηνεία του στα δύο τραγούδια του φιλμ. Μεγάλης αξίας είναι επίσης τα εξωτερικά γυρίσματα στην Κάρυστο του 1963, ψαροχώρι τότε, αγνώριστη και με το επιβατηγό Μοσχάνθη να τη συνδέει με τη Ραφήνα. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Ανδρέας Χατζηαποστόλου, γιος του συνθέτη της οπερέτας, Νίκου. Καλογυρισμένη, συγκινητική και με φροντισμένη παραγωγή, η ταινία έχει δυναμική και προσωπικότητα που μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Disorder (2024)

Αρραβωνιάσματα (1950) (Α/Μ)

O τελευταίος πειρασμός (1964) (Α/Μ)

Les amours d'Anaïs (2021)

Κινηματογράφοι- Village @ The Mall (Αίθουσες 1-11)