Sole a catinelle (2013)


Ελληνικός τίτλος: Και ο Θεός να βάλει το χέρι του

Κωμωδία της Medusa, σε σκηνοθεσία Τζεννάρο Νουντσιάντε, με τους Κέκο Ζαλόνε, Αουρόρε Έργκουι, Μίριαμ Νταλμάτσιο, Ρόμπερτ Ντανκς, Ρούμπεν Άπρεα, Βαλέρια Καβάλι. 

Ο Κέκο έζησε τη χρυσή επαγγελματική του στιγμή, όταν ως πωλητής μιας εταιρείας με ηλεκτρικές σκούπες κατόρθωσε να βγάλει πολλά λεφτά. Όταν, όμως, του τελείωσε το σόι, του τελείωσαν και οι πωλήσεις, οπότε τώρα είναι υπερ-δανεισμένος, με τη γυναίκα του στα πρόθυρα της ανεργίας και τον γιο του να περιμένει τις ονειρεμένες καλοκαιρινές διακοπές που του υποσχέθηκε εάν έβγαζε την τάξη με 10. 

Ο Κέκο Ζαλόνε, καλλιτεχνικό όνομα του Λούκα Πασκουάλε Μέντιτσι, ξεκίνησε να παρουσιάζει την περσόνα του Κέκο στην τηλεοπτική σειρά Zelig, για να την περάσει μετά και στο σινεμά με το άπαιχτο (προς στιγμήν) στην Ελλάδα "Cado dalle nubi", το "Τι όμορφη μέρα, Θεέ μου", για να συνεχίσει με τούτην εδώ την ταινία και φυσικά τη μεγαλύτερη επιτυχία του. "Πού πάω, Θεέ μου". Ο Κέκο δεν είναι ένας συγκεκριμένος ήρωας με κοινό παρελθόν και περιβάλλον, είναι πολύ περισσότερο ο μέσος Ιταλός που αντιμετωπίζει κάθε φορά διαφορετικές καταστάσεις που εν πολλοίς ο ίδιος προκαλεί στον εαυτό του. Είτε βολεμένος δημόσιος υπάλληλος, είτε σεκιουριτάς, είτε πωλητής, ο Κέκο είναι καθρέφτης της σύγχρονης ιταλικής κοινωνίας (κατά πολύ όμοια με τη δική μας) και ταυτόχρονα -όπως το έχω ξαναπεί- του ίδιου μας του unpolitically correct εαυτού. Στην προκειμένη περίπτωση, η ταινία έχει το γέλιο της, αλλά αναμφισβήτητα είναι η πιο αδύναμη από τις άλλες, κυρίως γιατί από τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του Κέκο λείπει η παγκοσμιότητα, άρα και η απόλυτη ταύτισή μας. Το ότι είναι η πιο αδύναμη από τις άλλες δεν σημαίνει ότι δεν είναι διασκεδαστική και ότι δεν έχει γέλιο (ειδικά σε ορισμένα στιγμιότυπα, όπως για παράδειγμα, με την τσιγκούνα θεία). Από εκεί και μετά, απόψεις ελιτίστικες τύπου "ταινία Σεφερλή" αντηχούν απλά την ανοησία και την άγνοια αυτών που τις εκφέρουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)