Viceroy's House (2017)


Ελληνικός τίτλος: Το στέμμα των Ινδιών

Ιστορικό δράμα των Pathé/BBC/Reliance/Ingenious/BFI, σε σκηνοθεσία Γκουρίντερ Τσάντα, με τους Γκίλιαν Άντερσον, Χιου Μπόνβιλ, Μάνις Νταγιάλ, Χούμα Κουρέσι, Μάικλ Γκάμπον, Σάιμον Κάλλοου, Τανβέερ Γκάνι, Ντένζιλ Σμιθ, Νεεράτζ Κάμπι. 

Τα έργα και οι ημέρες του τελευταίου αντιβασιλέα της Ινδίας, Λόρδου Λούις Μάουντμπάτεν, ο οποίος είχε να φέρει εις πέρας την παράδοση της χώρας στους κατοίκους της, ανακηρύσσοντας επισήμως το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας. Οι βίαιες συγκρούσεις Σιχ, Ινδουιστών και Μουσουλμάνων, όμως, που απειλούσαν ουσιαστικά με έναν αιματηρό εμφύλιο, τον αναγκάζουν να έρθει σε επαφή με τους ηγέτες τους και να αποφασίσει τη διαίρεση της χώρας, η οποία γέννησε ως αποτέλεσμα και το κράτος του Πακιστάν. 

Πλούσια παραγωγή, με πολύ ενδιαφέρον θέμα και ιστορική ακρίβεια, ιδωμένη μέσα από τα μάτια της ινδής σκηνοθέτιδάς της, εγγονής μάλιστα μίας γυναίκας που είχε ζήσει την ταραχώδη εκείνη εποχή. Μην περιμένετε, πάντως, να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο και να στιγματίσει ανοιχτά ένοχους και υπευθύνους, καθώς η ταινία όλη χαρακτηρίζεται από μια ήρεμη ματιά που προσπαθεί να αφηγηθεί τα γεγονότα και να εκφράσει όλες τις απόψεις, αφήνοντας τον καθέναν να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Έτσι, στην ουσία έχουμε μία "μπιμπισική" ταινία (ποτέ δεν είναι κακό αυτό), αγιογραφία περισσότερο του ίδιου του Λόρδου Μάουντμπάτεν και της συζύγου του, αμφότεροι εκ των οποίων έτρεφαν μέγιστο σεβασμό για τη χώρα, αλλά προδόθηκαν από την πατρίδα τους. Παράλληλα, τρέχει και ένα love story ανάμεσα σε έναν νεαρό ινδουιστή και μια μουσουλμάνα, -έρωτας που εκ προοιμίου δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ποτέ- που προς τιμήν της ταινίας δεν καταπλακώνει τα ουσιαστικά ιστορικά γεγονότα, απλά δρα ως μια προσωποποιημένη ματιά των διαφορών που δίχασαν τη χώρα. Είναι εμφανής μια σκηνοθετική απειρία στη διαχείριση όλου αυτού του υλικού και ένα άγχος να μην πάρει θέση η ταινία, αλλά αυτό δεν μειώνει το σύνολο της ευπρεπέστατης παραγωγής και της ενδιαφέρουσας αφήγησης.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)